Германия е готова да защити фундаменталните принципи на европейската политика в подхода си към ситуацията между Русия и Украйна, дори ако това означава да понесе големи икономически щети. Това заяви министърът на външните работи на Германия - Аналена Бербок, след разговорите си в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, информира Дойче веле.

По време на преговорите тя е заявила пред Лавров, че руската военна ескалация по границата с Украйна трудно може да се оцени по друг начин, освен като заплаха, съобщи VoA.

Бербок е призовала Русия да се въздържа от заплахи срещу Украйна.

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Ако Русия нападне Украйна

"Германия потвърди, че ако енергията (доставките на енергоизточници - б.р.) бъде използвана като оръжие, това ще има последици за тръбопровода Северен поток 2", подчерта министърката.

Същевременно тя изрази стремежа на Берлин към добри и стабилни отношения с Москва.

Междувременно в Германия се засилват призивите газопроводът "Северен поток 2" да бъде използван като средство за възпиране на Русия.

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции...

Председателят на комисията по външна политика в Бундестага - Михаел Рот, заяви, че Германия се стреми към дипломатическо решение, но санкциите също са част от дипломатическия инструментариум. По думите му, ако Русия нападне Украйна и се наложи да бъдат предприети санкции, Берлин не може да изключи мерките, които биха поискали партньорите от ЕС.

Председателят на комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Антон Хофрайтер на свой ред призова пускането в експлоатация на "Северен поток 2" трябва да бъде отложено максимално дълго. Според него газопроводът е проблематичен по две причини - защитата на климата и стремежа на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна и Полша при доставките на газ.

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Нови спънки пред руския газопровод