Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен заяви пред ARD, че няма да увеличава бюджета на своето ведомство, което е по искане на НАТО във връзка с кризите в Украйна и в Ирак, но и няма да намалява бюджета, пише списание Spiegel, цитирано от РИА „Новости".

В момента Бундесверът е добре снабден и е напълно готов за участие във военни действия. Германия към момента инвестира 1,3% от БВП за отбрана и този процент няма да падне", каза тя и добави, че няма планова да се съобрази с искането на НАТО да се увеличат военните разходи на страната до 2% от БВП.

По думите й „най-важната цел на Германия е да се консолидира бюджетът и да се оздрави финансовата система на държавата, и здрава икономика в перспектива ще има влияние и върху военния бюджет".

На срещата на върха на НАТО в Уелс миналата седмица лидерите на страните членки се договориха да увеличат разходите за отбрана до не по-малко от 2 % от БВП през следващите 10 години. Към момента само САЩ, Великобритания и Естония изпълняват този критерий.