12 2025 - толкова са вече имена на руски войници, които са загинали във войната в Украйна, които успява да потвърди вече руската служба на BBC на база открити източници с помощта на "Медиазона" и доброволци, които съставят списък с жертвите на войната.

Повечето от загиналите през последните три месеца са мобилизирани, доброволци и затворници. От тези над 12 000 имена, 800 са на мобилизирани.

Отново, както във всеки един от материалите, се подчертава, че списъкът със сигурност не е пълен и че редакцията предполага, че той вероятно съдържа между 40 и 60% по-малко имена на мъртъвци, отколкото действително са погребани в Русия. И според най-консервативната оценка, Русия може да е загубила повече от 24 000 души. Общият брой на безвъзвратните загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване, смърт или са изчезнали по време на действие) някои организации, например Центъра за военноморски анализи на САЩ, изчисляват поне на 110 000 души. Това е оценка базирана на тезата, че на всеки убит руски войник по време на войната в Украйна се падат средно около трима и половина ранени.

Мобилизираните

800 са мобилизираните руснаци, които вече официално са потвърдени, като този брой включва и 87-те военнослужещи, загинали при обстрела на Макеевка на 1 януари. Руското министерство на отбраната признава смъртта на 89 руснаци при обстрела, като в първия доклад беше посочено, че това са мобилизирани - информация, която след това бе редактирана.

В Самарска област почти ежедневно продължават да се извършват погребения на загиналите в Макеевка, така че броят на жертвите, който установихме, явно не е окончателен. Украински журналисти твърдят, че при обстрела на училищната сграда в Макеевка са загинали няколкостотин руски войници.

Въз основа на отворени данни са установени имената на 751 мобилизирани мъже, които са загинали в зоната на бойните действия в Украйна от октомври насам. Други 49 души са починали на руска територия в центровете за обучение - най-често заради сърдечни проблеми, злополуки или злоупотреба с алкохол. Броят на руснаците, които загиват на сборните пунктове за мобилизаторани, продължава да расте. През последните две седмици стават известни 10 такива смъртни случая.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като в много съобщения за войници, загинали в Украйна от октомври насам, не се посочва техният статут. Поради това понякога не е възможно да се разбере дали даден човек е служил на договор, дали е бил доброволец или мобилизиран.

Според самите мобилизирани мъже техните части продължават да търпят значителни загуби по редица причини: от интензивен и точен артилерийски обстрел от Украйна, през лоша координация между различните части на руската армия, до проблеми с комуникацията и не на последно място недостатъчно обучение.

Състояние по региони

По традиция руската редакция наблюдава разпределението на жертвите по региони. За първи път през януари Свердловска област се явява на второ място по брой на загиналите (419). Сред смъртните случаи са на 112 мобилизирани от този регион, като всички те са починали през последните три месеца. Свердловска област вече е лидер по брой на жертвите сред мобилизираните.

На второ място, след удара по Макеевка, се нарежда Самарска област - 85 души, като двама от убитите в Макеевка са живели в други области, но са били призовани от Самара).

По отношение на общия брой смъртни случаи Краснодарският край е на първо място (551 смъртни случая). В същото време смъртта на около 40% от загиналите в този регион не е била отразена в медиите или в социалните мрежи - за смъртта им данни се черпят от погребенията в местните гробища. Случаите, в които починалите са живели в друг регион, но са погребани в Краснодарския край (това често се случва със затворници, които са се сражавали в ЧВК "Вагнер"), не са включени в списъците на загубите в Краснодарския край.

Регионите в неблагоприятно икономическо положение като цяло продължават да водят по брой на жертвите. Известни са 397 смъртни случая от Дагестан, 392 от Бурятия и 379 от Челябинска област. За сравнение, загинали са само 66 души от Москва, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

От една страна, представителите на националните републики и автономните области отиват по-често на фронта и, съответно, загиват там по-често, отколкото хората от "руските" региони. От друга страна, в абсолютни цифри мнозинството от загиналите в руската армия все още са етнически руснаци. Разпределението на жертвите продължава да отразява икономическото неравенство между регионите, тъй като в много части на Русия, където социалните асансьори не работят, договорната военна служба е една от малкото възможности за получаване на постоянен доход.

Затворниците на ЧВК "Вагнер"

През последните два месеца рязко се увеличиха съобщенията за затворници, убити в боевете в Украйна като част от ЧВК "Вагнер". Ако се съди по динамиката на загубите и откъслечната информация, идваща от фронтовата линия, отрядите, в които участват осъдени, сега участват активно в бойните действия на фронтовата линия и понасят огромни загуби, затова сега редакцията започва да води отделна статистика. До началото на ноември е известно, че са починали едва 50 осъдени. До края на януари BBC вече е успяла да установи имената на повече от 450 осъдени, загинали по време на бойните действия в Украйна. И броят им бързо се увеличава.

Ярък пример за това е гробището на ЧВК "Вагнер" в село Бакинска в Краснодарския край. Там са погребани затворници, които по различни причини са пожелали това, а не в родния си край. На 20 декември военният пенсионер Виталий Вотановски преброява 47 гроба, а на 15 януари те вече са 180.

Много от починалите затворници са били осъдени за тежки и особено тежки престъпления. Така например на 3 януари стана известно, че Андрий Бережних-Бородич е починал в Украйна. През 2000-те години той оглавява банда за убийства в Балаково, а през 2012 г. е осъден на 25 години затвор за поредица от показни убийства.

На 15 януари стана известно за смъртта на друг наемен убиец - Александър Беленко от Татарстан, който през 2006 г. получи присъда от 25 години затвор.

По оценки на Съвета за национална сигурност на САЩ броят на затворниците, вербувани за участие във войната, надхвърля 40 000 души.

Тези, които смениха специалните сили

За 11 месеца се отбелязва динамика на загубите в руската армия. Ако в първите месеци на войната гинеха много специални сили и командири, сега вече основният дял от загубите се пада на доброволците, наемниците на ЧВК "Вагнер" и мобилизараните. Заедно те представляват 25% от общия брой потвърдени загуби.

В първата фаза на войната най-големи загуби претърпяват въздушнодесантните войски, морската пехота, специалните части на ГРУ, както и специалните части на Росгвардия - т.е. професионалните и добре обучени части.

През лятото основната тежест пада върху моторизираните стрелци. Понастоящем основните загуби се понасят от части, които са били набързо събрани от хора, преминали само минимално обучение в базите. От некролозите става ясно, че много доброволци са били изпратени на фронта само след седем до десет дни обучение. Първите мобилизации загиват в рамките на две седмици след получаването на призовките.

Характерът на боевете също се променя. Поредицата от бързи атаки и въздушни десанти е заменена от продължителни позиционни сражения, в които основната тежест се поема от пехотните части.

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Мъртвите се пренасят в Русия и се погребват средно 14-20 дни след смъртта им

Офицерите

От 12 225 идентифицирани руски военнослужещи, загинали в Украйна, 1627, или почти 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 52 полковници.

Делът на жертвите е особено висок сред офицерите от специалните сили, както в ГРУ и в частите на Росгвардия. Всеки пети убит офицер от специалните дивизии носеше командирска звезда.

Особено големи загуби претърпяват младшите офицери от руската армия. Те са тези, които трябва да вземат основните тактически решения при воденето на боя. В същото време повечето от тях са все още млади и неопитни.

Според експерти Русия влиза във войната с излишък от военно оборудване и остър недостиг на обучен персонал. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват войниците в боя като сержанти. Тоест да ги води лично в атака или да се отбранява заедно с тях, вместо да ръководи бойните действия чрез подчинените си.

Загубите на ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

От 22 декември властите на самопровъзгласилата се ДНР спряха да публикуват данни за загубите на своите войници. По данни от открити източници има поне 4500 военни жертви от ДНР и повече от 1300 от ЛНР.

Освен това BBC открива повече от 4400 съобщения и публикации в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народната милиция" и отдавна не са поддържали връзка с тях. Някои от издирваните в първите месеци на войната вече са се завърнали у дома с "товар 200".

Дори ако се вземат предвид само потвърдените данни, общите загуби на сражаващите се на руска страна могат да надхвърлят 36 000 убити.

Като се включат и ранените от ДНР и ЛНР, общите загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надхвърлят 164 000 души.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали.

География на "товар 200" - BBC чертае картата на руските жертви в Украйна

География на "товар 200" - BBC чертае картата на руските жертви в Украйна

САЩ официално оценяват загубите на руската армия между 5000 и 6000 души