Канцлерът на Австрия Вернер Файман предложи сирийските бежанци, спрени, заловени или спасени на бреговете на Гърция, да бъдат връщани обратно в Турция. Предложението си Файман е изложил по време на конференцията в Лондон на страните-донори на Сирия.

Той предупреди, че ако планът не успее, то страната му ще започне да охранява националните си граници, съобщава ТАСС.

„Това е единствената радикална мярка, която ще позволи напълно да се разруши бизнес-моделът на нелегалните трафиканти на мигранти“, заявява Файман като аргумент за предложението си.

Той отбеляза, че Турция трябва да получи 3 милиарда евро от ЕС, за да прекъсне потока бежанци, прииждащ в Европа.

В интервю за австрийски вестник Файман отбелязва, че това предложение е било представено и пред германския му колега Ангела Меркел, и пред турския премиер Давутоглу.

„Мигрантите трябва да бъдат спасявани, но след това трябва да бъдат изпращани обратно в Турция. Тогава „Фронтекс“ няма да бъде само спасителна операция, а истинска програма за защита на границите“, поясни Файман. Той подчерта, че страната му работи и над план „Б”  за организиране на пограничен контрол и фактическото затваряне на границите за бежанците.

Трябва да сме готови на всичко. Това е принудителна мярка, но ние не можем да разчитаме на това, че правителството на Турция ще реши всичките ни проблеми“, заявява австрийският канцлер.