Сградата на Върховния съд в Дъблин Ирландският върховен съд постанови парламентарна комисия да започне разследване, както и да отстрани от длъжност съдия, заподозрян в закупуването и тегленето от интернет на материали с педофилско съдържание.

Брайн Къртин е първият съдия, който е заплашен с импийчмънт, откакто Ирландия обяви независимост през 1922 г, предаде АП.

В продължение на три години и половина, Къртин оспорваше законовото право срещу него да бъдат събрани доказателства, както и да бъде проверявано съдържанието на личния му преносим компютър.

С решение 7-0 на Върховния съд обаче всички аргументи на Къртин бяха отхвърлени и така бе даден ход на безпрецедентно в историята на Ирландия дело.

Всичко започва през 2002 г., когато полицията прави внезапна проверка в жилището на Къртин, като част от „мащабен лов” на купувачи на порно по Интернет.

На компютъра на съдията бяха открити файлове с педофилско съдържание. Освен това у него бе намерена кредитна карта с регистрирани плащания за педофилските материали.

Тогава Къртин бе обвинен за притежание на педофилски касети, но делото срещу него бе спряно и той бе обявен за невинен.