Конгресът прие един от най-лошите нормативни актове в своята история, подобни документи водят до война.

Такъв коментар направи на своя профил във „Фейсбук" конгресменът Рон Пол във връзка с гласувана в Камарата на представителите на САЩ антируска резолюция.

Резолюция 758 „остро осъжда действията на Руската федерация под ръководството на президента Владимир Путин, които водят до политика на агресия срещу съседните си държави на фона на политическа и икономическа доминация", отбелязва Пол.

По думите му тази резолюция де факто е „16 страници военна пропаганда". Според него това са от този тип резолюции, които водят до санкции и война.

Той даде за пример подобен документ за Ирак в края на миналото столетие.

Пол смята, че резолюцията може да провокира война с Русия, която доведе до пълно унищожение.

Ако някой смята, че преувеличавам по отношение на това колко е лоша тази резолюция, нека ви дам няколко примера: В параграф 3 на резолюцията се обвинява Русия в инвазия в Украйна и се осъжда руското нарушаване на украинския суверенитет. Това обвинение не е подплатено с доказателство, обясни той.

По думите му в параграф 13 от резолюцията се отбелязва искане за изтегляне на руските военни от Украйна, макар че американското правителство няма доказателство за участие на руски сили в страната.

Този параграф също призовава правителството в Киев да възобнови военните операции в източните региони, пише още конгресменът.

Рон Пол смята, че най-проблемната страна от тази документ е в частта, в която се казва, че „военна интервенция" от Руската федерация в Украйна „представлява заплаха за международния мир и стабилност".

Той очаква още по-агресивна резолюция от страна на Конгреса, допълвайки, че има „хлъзгави склонове", водещи към война.

Само 10 конгресмени са гласували против резолюцията.