Обединените профсъюзи в Израел „Хистадрут" обявиха тази сутрин безсрочна стачка, която парализира работата на летищата, пристанищата, железопътният транспорт и административните служби, съобщава АФП.

В официалното съобщение на „Хистрадрут" се казва, че причина за стачката е системното забавяне на изплащането на заплатите и социалните осигуровки на държавните служители.

Стачката ще продължи, докато всички получат своите заплати, подчертал генералният секретар на „Хистадрут" Офер Еини. Той уточнил, че около 3700 души са от месеци без заплати.

Според израелското финансово министерство обаче проблем имат само 600 държавни служители, които в близките няколко дни щели да получат възнагражденията си.

Въпреки стачните действия самолетът, в който пътува английският национален футболен отбор за мача от евроквалификациите, ще може да кацне на израелска територия, уверили от „Хистрадрут".

От друга страна обаче не е ясно дали близо 5000 души, фенове на английския национален отбор ще могат да присъстват на мача, тъй като за техните полети все още се чака разрешение.