ДжинджичДжинджич бе доминиращата сила в коалицията, която се обяви за реформи в Югославия и през октомври 2000 година и събори бившия лидер Слободан Милошевич, пише в свой коментар по повод убийството на сръбския премиер Би Би Си.

Джинджич оглави процеса на реформи, независимо колко колебливи и непълни бяха те. Джинджич е и този, който предаде Милошевич за военни престъпления на трибунала в Хага и с един размах отвори пред Сърбия пътя към международното реабилитиране. Джинджи отстрани политическите си опоненти, като концентрира властта в свои ръце и на съюзниците си, подчертава британската медия.

С уместни ходове Джинджи надхитри Воислав Кощуница, неговият партньор при бунта през октомври, 2000 година, когато бе свален Милошевич. Сега вече няма Югославия, заместена от съюза между Сърбия и Черна гора, а Кощуница е извън играта. Изхвърлен от политическото поле, Кощуница се превърна в отчаян човек без особено значение.

Джинджич е участвал в президентската надпревара в Сърбия два пъти, но и двата пъти изборите пропадаха, тъй като гласоподаването бе под необходимите според закона 50 процента, припомня изданието. Изборите пропаднаха, коментира Би Би Си, заради дълбокото разочарование от политиците сред населението.

КощуницаПровалът на опитите му да спре организираната престъпност, постоянните твърдения, че той самият има връзки с мафията – всичко това спомогна Джинджич да се превърне в един от най-непопулярните политици на Сърбия, отбелязва Би Би Си.

Но дали Кощуница има политическите умения да изгради самостоятелна коалиция? Умерен националист и консерватор, той е определян като един от най-популярните политици в страната, тъй като за разлика от Джинджич, отказва да прави сделки.

Във властта той и Джинджи спореха върху всеки въпрос, като разделяха коалицията и накрая парализираха голяма част от работата на правителството. През последните месеци Джинджи бе започнал да навлиза в територията на Кощуница, като ухажваше Православната църква и избирателите–националисти.

Претендентите

Би Би Си подчертава, че сега настъпва времето Кощуница да покаже, че може да възвърне широката подкрепа.

Има още няколко по-дребни политически фигури, които Би Би Си определя като евентуални претенденти за премиерското място на Джинджич.

Един от тях е вицепремиерът Небойша Кович, който спечели одобрение за водените от него преговори около Косово и албанският бунт в Южна Сърбия.

Зоран Живкович, вицепрезидент в партията на Джинджич, също е високо ценен и е способен да поеме властта с помощта на контактите си в съдебната система. По-рано той е бил министър на полицията в Югославската федерация и бе на път да стане министър на отбраната в Сърбия преди Джинджич да бъде убит.

Наташа МичичГлавният управител на сръбската централна банка Младжан Динкич спечели уважението на хората с икономическите реформи, които направи, и се радва на доверието и подкрепата на сръбските финансисти. Той стабилизира сръбския динар, намали инфлацията и анулира някои от дълговете от времето на Милошевич.

Увеличават се шансовете за премиерския пост и на Наташа Мичич, която бе протеже на Джинджич. “Сръбската Никол Кидман”, както я наричат хората заради червената й коса и обаятелна външност, е говорител на Сръбския парламент. Тя е действащият в момента временно изпълняващ длъжността сръбски президент, докато бъде избран законен президент. Нейното ситуиране в политическия живот показва как Джинджич постепенно постави на ключовите позиции във властта своите съюзници.

Смъртта на Джинджи остави политически вакум, отбелязва Би Би Си. през следващите няколко седмици ще стане ясно кой ще запълни празнотата и дали смъртта на най-бележития сръбски реформист ще активира националистките групировки.