Бившият началник на израелската специална служба "Натив" Яков Кедми заяви, че всички планове за отслабване на Русия в украинско направление са се провалили. Това коментира той в ефира на руската държавна телевизия "Россия 1".

Кедми смята, че основното доказателство за това е промяната във външната политика на Вашингтон и Европейския съюз по отношение на Киев.

"Няма политика на САЩ. Дребни чиновници се опитват да играят и ловят риба в мътна украинска вода, като се започне от бившия вицепрезидент на САЩ (Джо Байдън). Американският президент не знае за кой дявол му се е предала тази Украйна, къде тя се вписва в националните интереси на САЩ", изтъкнал той.

В същото време Кедми подчертал, че при смяната на властта в Украйна през 2014 г., когато президентът Виктор Янукович беше свален от власт, САЩ са се надявали да се доближат до границите на Русия, но като резултат тези опити са се провалили и сега лидерите на западните страни обръщат все по-малко внимание на Украйна.

"Основната цел на помайданчването на Украйна беше да нанесе смъртоносен удар по Русия, отнемането на Украйна и преместването на американския флот и бази в Ростов. Всичко това се срина", допълни израелският експерт.

Той подчерта, че резултатът се оказал точно обратният и от този момент Русия станала много по-силна.

Освен това Кедми отбелязал, че през годините, които са минали след тези събития, Европейският съюз значително е загубил политическата си тежест и също е започнал да обръща все по-малко внимание на Украйна. В същото време той посочил, че сега Европа е много по-притеснена по отношение на Русия и Китай, а също така и заради нарастващите неразбирателства със САЩ.

"По отношение на Китай става въпрос за икономика и зависимост, по отношение на САЩ - лишават Европа от независимост, а целият грях на Русия по отношение на Европа е намеса в изборите: Брекзит, Барселона и др. Тоест днес на Европа не ѝ е до Украйна", поясни Кедми.