Подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, който ръководи Буркина Фасо от януари 2022 г., е напуснал страната, след като се е съгласил да се оттегли в резултат на военния преврат, съобщи Radio France internationale. Военният е в Того.

Новият лидер на Буркина Фасо е капитан Ибрахим Траоре, който е начело на военния екип, свалил от власт ръководителя на правителството. Той ще управлява страната.

Франция отрича участие в последните събития в Буркина Фасо

Франция отрича участие в последните събития в Буркина Фасо

Според извършилите преврата, сваленият президент се укрива във френска база

Според Ройтерс Дамиба сам е предложил да подаде оставка, за да се избегнат нови сблъсъци и жертви. В замяна на това той поставя няколко условия, като по-специално иска да бъде гарантирана сигурността на него и на поддръжниците му.

Това е вторият преврат в Буркина Фасо от началото на 2022 г. насам. Според Траоре военната група, която помогна за идването на Дамибе на власт през зимата, е решила да го отстрани заради неспособността му да се справи с ислямистите. По същата причина Дамиба отстранява своя предшественик Роке Марк Каборе.

Опит за военен преврат в Буркина Фасо?

Опит за военен преврат в Буркина Фасо?

Местонахождението на президента е неизвестно

Буркина Фасо е една от най-бедните страни в Западна Африка с население от около 22 милиона души и БВП на глава от населението от 988,3 долара годишно. Според Ройтерс бойци от "Ал Кайда" и "Ислямска държава" контролират части от нейната територия.