Тони БлеърБританското правителство отново заяви, че продължава да стои зад твърденията си, че Саддам Хюсеин се е опитвал да се сдобие с уран от Нигер, за да възобнови ядрената си програма, предава Би Би Си. От Международната агенция по атомна енергия заявиха през март пред Съвета за сигурност на ООН, че представените по случая документи са подправени.

Британският премиер Блеър обаче твърдо отхвърли това твърдение пред парламентарна комисия в Лондон. Той заяви, че Великобритания е разполагала с друга разузнавателна информация, че Ирак иска да внесе уран от Нигер. Парламентаристите поискаха от правителството да разясни каква е била тази допълнителна информация.

В същото време представител на ЦРУ каза за ББС, че още през март, миналата година, са били подложени на съмнение твърденията, че Саддам Хюсейн се опитвал да закупи уран от Нигер. Бивш американски дипломат бил изпратен в Нигер, за да проучи информацията, но не открил никакви доказателства в потвърждение. Разкритията били представени на Белия дом.

През януари, тази година, обаче президентът Буш повтори обвиненията. Напомняме, че наскоро Белият дом призна, че тези обвинения са били несъстоятелни, защото се базирали на подправени документи.