Бликс и Барадей Докладът, който главният оръжеен инспектор Ханс Бликс ще представи утре – 1 март, пред Съвета за сигурност към ООН, ще препоръча няколко мерки на Ирак, които страната може да предприеме, за да реши част от въпросите на разоръжаването си. В същото време той ще отбележи, че разоръжаването е изключително ограничено, тъй като през този период, за който се отнася докладът, Багдад не е представил важни доказателства за оръжейните си програми, съобщава Си Ен Ен.

Ирак е можел да положи много повече усилия да открие останали забранени елементи или да покаже достоверни доказателства, че такива елементи липсват, пише в прекотодоклада Бликс.

Той обаче не прави окончателни заключения за сътрудничеството на Ирак и не дава препоръки за бъдещето на инспекциите.

АП съобщава, че Ханс Бликс е предоставил новия доклад от 17 страници на генералния секретар на ООН Кофи Анан късно в сряда. В него се отбелязва още, че Багдад е изпуснал възможността да изясни важни въпроси за оръжейните си програми в представената на 7 декември декларация, която според Бликс съдържа малко нова информация.

Бликс пише още, че дори ако Багдад започне по-сериозно да си сътрудничи с инспекторите, пълното разоръжение на страната ще отнеме още време.