Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с израелски лидери тази сутрин при четвъртото си посещение в Израел от 7 октомври, съобщава Би Би Си.

Блинкън подчерта, че Израел трябва да предприеме незабавни стъпки, за да подведе под отговорност екстремистките еврейски заселници за насилието срещу палестинците в окупирания Западен бряг.

Държавният секретар Блинкън потвърди отново подкрепата на САЩ за "правото на Израел да се защитава от терористично насилие", като същевременно зачита международното хуманитарно право, каза Белият дом.

Но, както се подчертава в изявлението, Блинкен призова Израел да "вземе всички възможни мерки, за да избегне щети за цивилните".

"Държавният секретар подчерта необходимостта от разглеждане на нуждите от хуманитарна и гражданска защита в южната част на Газа преди каквито и да било военни операции там и призова за незабавни стъпки за държане на екстремистките заселници отговорни за насилието срещу палестинците на Западния бряг", се казва в изявление на Държавния департамент .

В сряда две палестински момчета на 8 и 14 години бяха застреляни по време на нахлуване на израелската армия в град Дженин в окупирания палестински Западен бряг.

Голяма част от вниманието сега е насочено към ситуацията в Газа, но на Западния бряг десетки палестинци бяха убити при сблъсъци с израелските сили за сигурност от 7 октомври.

ООН посочи цифрата на 238 убити палестинци (включително 63 деца), добавяйки, че от тях 229 са били убити от израелските военни, осем от израелски заселници, а в един случай не е ясно дали човекът е убит от военните или от заселници.

Блинкън пристигна в Израел, търси удължаване на примирието в Газа

Блинкън пристигна в Израел, търси удължаване на примирието в Газа

След последната група освободени от двете страни в конфликта