Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел и палестинците да предприемат "спешни стъпки" за възстановяване на спокойствието на фона на ескалиращото насилие.

В речта си в Йерусалим Антъни Блинкън потвърди подкрепата на САЩ за решение, основано на съществуването на две държави, като "най-добрия начин" за постигане на сигурност за двете страни.

Новото израелско правителство се противопоставя на създаването на палестинска държава.

Посещението идва след две нападения с огнестрелно оръжие, извършени от палестинци в Източен Йерусалим през уикенда, при които загинаха седем израелци.

На пресконференция след разговорите с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в понеделник Блинкън изрази съболезнованията си за това, което нарече "ужасяваща терористична атака".

Лавров призова Израел и Палестина да се въздържат от провокации

Лавров призова Израел и Палестина да се въздържат от провокации

След поредната вълна от насилие

Нападението, извършено от 21-годишен палестинец, беше насочено срещу поклонници в близост до синагога в петък вечерта. Часове по-късно 13-годишен палестинец откри огън по група израелци, като рани баща и син.

Двама палестинци също бяха застреляни при отделни инциденти в окупирания Западен бряг преди пристигането на Блинкън.

В събота вечерта 18-годишен младеж, въоръжен с пистолет, беше убит от израелски охранител близо до селището Кедумим в северната част на Западния бряг. В понеделник сутринта в Хеброн войниците откриха огън по автомобил, който според тях е потеглил, след като е блъснал войник, убивайки 26-годишния шофьор.

Блинкън заяви, че САЩ имат "трайна цел палестинците и израелците да се радват на равни мерки за свобода, сигурност, възможности, справедливост и достойнство", която според него може да бъде постигната най-добре чрез "реализиране на визията за две държави" - независима палестинска държава заедно с Израел.

Ако това не се случи, той заяви, че това ще бъде "пагубно за сигурността на Израел и за неговата дългосрочна идентичност като еврейска демократична държава".

"Ето защо сега призоваваме всички страни да предприемат спешни стъпки за възстановяване на спокойствието, за деескалация - искаме да сме сигурни, че има среда, в която можем... в някакъв момент да създадем условия, при които да започнем да възстановяваме чувството за сигурност както за израелците, така и за палестинците."

Израел свали две ракети, изстреляни от Газа

Израел свали две ракети, изстреляни от Газа

Акция на армията срещу палестинци-терористи

Нетаняху не отговори на изявлението на Блинкън в подкрепа на решението за две държави. Неговото новосформирано правителство включва партии, които категорично се противопоставят на концепцията за палестинска държава и подкрепят разширяването на еврейските селища върху земята, за която палестинците претендират за собствена държава, на която се надяват.

Израелските селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим се считат за незаконни съгласно международното право, въпреки че Израел оспорва това.

Израелският министър-председател обеща да предприеме строги мерки в отговор на нападенията през уикенда. Израелските сили бяха подсилени на Западния бряг и в Източен Йерусалим, а домовете на двамата нападатели бяха запечатани и подготвени за разрушаване.

Правителството също така обеща да разшири и ускори издаването на разрешителни за оръжие на израелски граждани, както и да предприеме мерки срещу "семействата на терористи, които подкрепят тероризма", включително да отнеме правата на пребиваване и социално осигуряване на членовете им.