Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова за незабавното освобождаване на нигерийския президент Мохамед Базум.

Призивът на американския топ дипломат идва, след като група войници заявиха, че са го свалили от власт, уточни АП.

"Осъждаме всички усилия за завземане на властта със сила. Активно сме ангажирани с нигерийското правителство, но също така и с партньорите в региона и по света, и ще продължим да го правим, докато ситуацията не бъде разрешена по подходящ и мирен начин", заяви Антъни Блинкън.

Той отказа да определи инцидента като преврат, заявявайки, че това "трябва да кажат юристите", но го характеризира като "опит за завземане на властта със сила и нарушаване на конституцията". Той също така изтъкна, че демократичното управление в Нигер е необходимо за продължаването на американската помощ за страната.

Група войници в Нигер твърдят, че са свалили президента Мохамед Базум, след като по-рано той е бил задържан от президентската охрана, съобщи АФП в четвъртък.

 Военни арестуваха президента на Нигер

Военни арестуваха президента на Нигер

Военен преврат в Нигер?

Полковник-майор Амаду Абдрамане заяви по националната телевизия, че силите за отбрана и сигурност "са решили да сложат край" на режима на Базум.

Войниците съобщиха също, че в цялата страна е въведен комендантски час и че границите на Нигер са затворени.