Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна на Западния бряг във вторник, призовавайки за прекратяване на възраждащото се насилие между израелци и палестинци и потвърждавайки подкрепата на Вашингтон за решение на близкоизточния конфликт с две държави, предава Ройтерс.

Блинкън призовава за спокойствие и от двете страни след убийството на седем души пред синагога в Йерусалим миналата седмица, извършено от въоръжен палестинец и гнева сред палестинците заради действията на израелските сили и заселниците в окупирания Западен бряг.

Той заяви това на среща с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предупреждавайки всички страни срещу всякакви действия, които биха могли да застрашат решение с две държави - независима палестинска държава, съществуваща заедно с Израел.

"Бяхме ясни, че имаме предвид неща като разширяване на селищата, легализиране на аванпостове, разрушаване и изселване, нарушаване на историческия статут на светите места и, разбира се, подбуждане и мълчаливо съгласие с насилието."

Първото посещение на Блинкън, след като премиерът Бенямин Нетаняху се върна на власт този месец начело на едно от най-десните правителства в историята на Израел, идва в момент на изключително напрежение между двете страни.

Държавният секретар на САЩ каза, че палестинците са изправени пред "свиващ се хоризонт на надежда" - нещо, което трябва да се промени.

На фона на нарастващия гняв от почти ежедневните акции на израелските сили на Западния бряг, Палестинските власти на Абас суспендираха споразумението си за сътрудничество в областта на сигурността с Израел миналата седмица след най-голямото нахлуване от години.

При операцията израелските сили навлязоха дълбоко в бежански лагер в северния град Дженин, като започнаха престрелка, при която загинаха 10 палестинци.

Само през януари 35 палестинци са били убити в сблъсъци с израелски войски, в най-кървавия месец от 2015 г., докато официални лица казват, че атаките срещу палестинска собственост от израелски заселници също са се увеличили.

"Израелското правителство е отговорно за това, което се случва днес, поради своите практики, които подкопават решението за две държави и нарушават подписаните споразумения", каза Абас.

Блинкън също подчерта помощта на САЩ за палестинската икономика, която е силно зависима от чуждестранна помощ.

Той каза, че Съединените щати ще осигурят допълнителни 50 милиона долара финансиране чрез ООН и че е постигнато споразумение за предоставяне на високоскоростни 4G телекомуникационни услуги на палестинците.

Преди да се срещне с Абас, Блинкън посети Деир Дибван, град близо до Рамала, който е дом на много палестински американци, и се срещна с лидери на гражданското общество и бизнесмени.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подсили войските на Западния бряг и обеща мерки за укрепване на селищата там, но засега се въздържа от по-екстремни стъпки.

Във вторник Блинкън се срещна с израелския министър на отбраната Йоав Галант и двамата обсъдиха сътрудничеството за спиране на разработването на ядрено оръжие от Иран, както и ситуацията на Западния бряг.

Надеждите за постигане на решение с две държави, с палестинска държава, базирана предимно на Западния бряг, почти изчезнаха, след като последният кръг от преговорите с посредничеството на САЩ спря през 2014 г.

Администрацията на Байдън каза, че ще възстанови консулството за палестинци, закрито от бившия президент Доналд Тръмп, но все още не е уточнила кога и къде ще бъде открито то.

Блинкън лобира за мир в Близкия изток

Блинкън лобира за мир в Близкия изток

Деескалация на напрежението