Примирието между Израел и "Хамас" изтича в четвъртък сутринта заради международните усилия за удължаване на шестдневната пауза в боевете и размяната на заложници, държани в Газа, срещу палестински затворници, съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив рано в четвъртък. Това е третото му посещение в региона след нападението срещу Израел от "Хамас" на 7 октомври. Той трябва да се срещне с израелски лидери, за да обсъди удължаването на временното примирие и увеличаването на хуманитарната помощ в Газа.

"Гледайки следващите няколко дни, ще се съсредоточим върху това да направим каквото можем, за да удължим паузата, така че да продължим да извеждаме повече заложници и повече хуманитарна помощ", каза Блинкън в Брюксел.

Позовавайки се на израелски официални лица, израелските медии съобщиха, че военните ще подновят атаките срещу Газа в 7 часа сутринта, ако правителството не получи списък със заложници, които трябва да бъдат освободени, които отговарят на критериите до този момент.

Израел, според съобщенията, настоява най-малко 10 заложници да бъдат освободени в четвъртък, като жените и децата са с приоритет.

Въоръженото крило на Хамас каза на своите бойци в ивицата Газа да са готови да подновят битките с Израел, ако временното примирие не бъде подновено.

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Той също така ще посети Йордания и Обединените арабски емирства тази седмица

"Бригадите Ал-Касам молят своите активни сили да поддържат висока бойна готовност в последните часове на примирието", се казва в изявление на групировката.

Израел и "Хамас" преговаряха чрез посредници в сряда за удължаване на шестдневна пауза в боевете, при която екстремистите от Газа освободиха вече повече от 60 израелски жени и деца измежду 240-те заложници, които заловиха при смъртоносна атака на 7 октомври.

В замяна Израел освободи 180 палестински задържани, всички жени и тийнейджъри. Последно бяха пуснати 30 души. 

Блинкън, който също така ще посети Йордания и Обединените арабски емирства тази седмица, каза, че ще води разговори за бъдещето на Газа и решение на конфликта с две държави.

"Хамас" освободи още 16 заложници

"Хамас" освободи още 16 заложници

Докато международните посредници работят за удължаване прекратяването на огъня