САЩ няма да се отдръпнат от непоколебимата си подкрепа за Израел, въпреки явните различия с новоизбрания министър-председател Бенямин Нетаняху и опасенията, които администрацията на американския президент Джо Байдън може да има относно потенциалните членове на предстоящото му дясно правителство. 

Това заяви в неделя държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от АП.

Пред ляво ориентирана група, която някои вдясно обвиняват, че твърде много симпатизира на палестинците и Иран, Блинкън каза, че Съединените щати ще останат твърд приятел на Израел, дори когато преследва цели, на които Нетаняху се противопостави.

Сред тях е концепцията за две държави Израел и Палестина, разрешаване на израелско-палестинския конфликт и възстановяване на изтощената ядрена сделка с Иран от 2015 г.

"Партньорството между САЩ и Израел - и всичко, което е създадено за хората от нашите нации и света - винаги е било подкрепено от железния ангажимент на Съединените щати към сигурността на Израел, ангажимент, който никога не е бил по-силен, отколкото е днес", той казах.

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Едно от най-твърдолинейните религиозни и националистически правителства в историята на Израел

Но Блинкън също така предупреди, че САЩ ще възразят срещу политики, които маргинализират палестинците, намаляват техния "хоризонт за надежда" или правят по-трудно решението за две държави. Той каза, че това би било пагубно за дългосрочната сигурност или бъдещето на Израел като еврейска демократична държава.

Официални лица на САЩ по-рано изразиха загриженост относно възможните позиции в правителството на Нетаняху на поне двама десни израелски политици: Итамар Бен-Гвир и Безалел Смотрич.

Той посочи, че администрацията на Байдън продължава да подкрепя признаването на Йерусалим за столица на Израел от своя предшественик и работи за разширяване на "Споразуменията на Ейбрахам" на бившия президент Доналд Тръмп, според които няколко арабски държави нормализират отношенията си с Израел. Той похвали неотдавнашното завършване на споразумението за морска граница между Израел и Ливан.

Възложиха на Нетаняху да състави новото израелско правителство

Възложиха на Нетаняху да състави новото израелско правителство

Той разполага със стабилно мнозинство в Кнесета

Коментарите на Блинкън дойдоха на годишната конференция на J Street, произраелска група, която се разграничава от много по-големия и по-стар Комитет по обществени въпроси на евреите в САЩ, като издигна позиции, често подкрепяни от Демократическата партия.