Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха неофициална среща в Москва на 20 март, обобщи РИА "Новости".

Китайският държавен глава пристигна на тридневно посещение в Русия. По време на разговорите на четири очи Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му, а китайският президент изрази надеждата си, че руснаците ще подкрепят кандидатурата на Путин на изборите през 2024 г.

Путин също така заяви, че Русия се е запознала с идеите на Пекин за мирно уреждане на конфликта в Украйна и уважава опитите за намиране на изход от конфликта.

На неофициалната среща лидерите обсъдиха двустранните отношения, изборите в Русия и конфликта в Украйна.

"Уважаеми г-н президент, скъпи приятелю, добре дошъл в Русия, в Москва", каза Путин, обръщайки се към Си Дзинпин.

Той също така заяви, че Москва се е запознала с предложенията на Пекин за разрешаване на конфликта в Украйна. "Разбира се, ще имаме възможност да обсъдим това", каза Путин. 

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Си към Путин: Под вашето силно ръководство Русия направи големи крачки в своето проспериращо развитие

Знаем, че изхождате от принципите на справедливостта и зачитането на основните положения на международното право."

Руският президент добави, че Русия уважава инициативите на Китай за мирно уреждане на конфликта. "Винаги сме отворени за преговорния процес", заяви руският президент.

Той също така изрази мнение, че през последните години Китай е направил "огромен скок в развитието си". Според президента пазарните механизми в Китай са съчетани с "доста уверен политически курс и носят видими резултати".

"В света има истински интерес и ние малко ви завиждаме. Китай е създал много ефективна система за развитие на икономиката си и укрепване на държавата. Тя е много по-ефективна, отколкото в много други страни, това е очевиден факт", каза Путин.

Той изрази увереност, че под ръководството на Си Дзинпин Китай със сигурност ще постигне целите, които сте си поставили.

Путин също така заяви, че Русия и Китай имат въпроси за обсъждане в областта на икономическото сътрудничество.

"Много се радвам, че намерихте възможност, намерихте време да дойдете вечерта, за да поговорим спокойно в неформална, приятелска атмосфера по всички въпроси, които ни интересуват", обобщи руският президент.

При пристигането си в Москва китайският президент заяви, че очаква да обсъди с руския президент двустранните отношения и международните теми от взаимен интерес и да очертае план за развитие на сътрудничеството.

Си кацна в Москва, готов да следи за световния ред заедно с Путин

Си кацна в Москва, готов да следи за световния ред заедно с Путин

За днес е предвидена неофициална, но пряка и много важна комуникация между Путин и Си

"Развитието на китайско-руските отношения не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло", заяви китайският политик.

Според китайския президент "посещението му ще бъде ползотворно и ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения.

"Много съм щастлив да дойда отново на държавно посещение в страната на нашия близък съсед по покана на президента Владимир Владимирович Путин", заяви Си Дзинпин. - Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани с планини и реки".

По време на срещата си с руския президент той благодари на Путин за положителното му отношение към Китай и го нарече "скъп приятел".

"Много Ви благодаря, г-н президент, че винаги давате положителна оценка на развитието и изграждането на Китай и ни подкрепяте", каза китайският президент и добави, че Пекин "цени" отношенията с Москва.

Си Дзинпин заяви също, че има предвид президентските избори в Русия през 2024 г. и се надява, че "руският народ ще подкрепи Путин в добрите му начинания".

При тази фраза руският президент кимна с глава. Неговият прессекретар Дмитрий Песков коментира ситуацията. Той подчерта, че Си Дзинпин "не е говорил за участието на Путин в изборите през 2024 г., но е уверен в подкрепата на Путин от страна на руснаците". Според Песков "тази увереност може да бъде само споделена".

Си Дзинпин към Путин: Няма лесни решения на сложни проблеми

Си Дзинпин към Путин: Няма лесни решения на сложни проблеми

Статия на китайския президент за руски медии

Според държавните агенции ТАСС и РИА Новости двамата лидери ще продължат разговора си по време на вечеря. Менюто за вечерта ще се състои от седем блюда: далекоизточни предястия от морски дарове, палачинки с пъдпъдъци и гъби, супа от риба стерлет с растегай и сорбе от нар. Основното ястие ще бъде еленско месо с черешов сос или печорска нелма със зеленчуци, а за десерт на държавните глави ще бъде предложена "Павлова". Вечерята ще бъде придружена от вина от руските винарски изби "Източен склон" и "Западен склон" от Дивноморското имение.