Половината от страните от Г-20 не подкрепиха и не наложиха мащабни санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Висши западни служители се застъпиха за твърда икономическа блокада на Русия и бяха изненадани от липсата на съгласие от много страни от Г-20, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика, която не подкрепя икономически натиск върху Русия, е Китай, отбелязва агенцията. Русия е подкрепена и от Индия, Бразилия, Южна Африка (страните от БРИКС) и Турция.

Турция, Египет и Саудитска Арабия искат да влязат в БРИКС

Турция, Египет и Саудитска Арабия искат да влязат в БРИКС

Организацията решава за членството им през 2023 г.

Липсата на единна позиция усложнява приемането на глобални мерки срещу Русия, за които западните страни се застъпват, например ограничаване на цената на руския петрол.

Американският вестник The Washington Post съобщи в петък, позовавайки се на данни от украинското разузнаване, че Русия се надява на помощта на Турция да заобиколи санкциите. Това сочи предложението на Москва, засечено от украинското разузнаване преди срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, която трябва да се проведе в петък в Сочи, пише изданието.

Според прихванатите съобщения от Турция се иска да позволи на Русия да закупи дялове в турски рафинерии, петролни терминали и резервоари. Това може да помогне да се скрие произходът на петрола и да се заобиколят санкциите, по-специално частичното петролно ембарго на ЕС.

В САЩ обмислят санкции срещу Китай заради руския нефт

В САЩ обмислят санкции срещу Китай заради руския нефт

Мярката е предложена от сенатори от Републиканската партия