Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да прекрати дейността на паравоенната групировка в Украйна и "да се фокусира отново върху Африка", съобщи агенция "Блумбърг", цитирайки неназовани източници, "запознати с въпроса".

Руските служители по сигурността и политическият естаблишмънт гледат на Пригожин като на нарастваща заплаха за режима на Владимир Путин, обяснява агенцията, и започват да му "слагат пръти в колелетата".

След като Кремъл забрани набирането на затворници в местата за лишаване от свобода за войната (което обаче винаги е било незаконно) и "лиши самите наемници от боеприпаси" (заради което Пригожин влезе в открит конфликт с Министерството на отбраната), за частите на ЧВК "Вагнер" стана много по-трудно да се бият в Украйна, пише вестникът.

"Войските на Вагнер досега не успяха да превземат основната си цел - украинския град Бахмут - въпреки месеци на опити и зашеметяващи загуби", припомня "Блумбърг". Според източници на агенцията той планира отново да се съсредоточи върху Африка."

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Киев ще се опита да раздели наемниците и руската армия