Турция продала на Украйна значително повече дронове Bayraktar TB2, отколкото беше известно отпреди, и в бъдеще може да последват нови доставки. Това съобщи "Блумбърг" в петък.

Според агенцията, която се позовава на източници в турското правителство, въпросът се отнася до няколко десетки устройства. В бъдеще се планира да бъдат доставени в Украйна поне още 24 дрона. Официални лица от турското правителство и производителя на дронове Baykar не коментираха тази информация.

Военните на Украйна показаха първото използване на турския дрон "Байрактар" в Донбас

Военните на Украйна показаха първото използване на турския дрон "Байрактар" в Донбас

Не става ясно кога, къде и при какви обстоятелства е нанесен ударът

Украйна подписа договор с Турция през 2018 г. за закупуване, по неофициални данни, на шест дрона Bayraktar TB2 и три контролни станции за тях. Доставките бяха завършени през ноември 2019 г. Сумата на договора беше 69 милиона долара.

Bayraktar TB2 е турски военен дрон с обсег на действие 150 км, крейсерска скорост 130 км/ч и полезен товар до 50 кг. Оборудвана е със система за автоматично излитане и кацане. Тези устройства изиграха една от решаващите роли за успеха на азербайджанската армия във военните действия в Карабах през 2020 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че родината му използва в Донбас турски дронове за самоотбрана.