Макроикономическите показатели на Русия са на най-високо ниво, но стандартът на живот на руснаците продължава да спада. Икономиката и замразената политическа система са виновни за всичко. Това коментира московският кореспондент на в. "Монд" Беноа Виткин.

По време на предизборната кампания за Държавната дума през септември помощник на опозиционен депутат от Московска област призна, че е хранел семейството си с храна с изтекъл срок на годност.

18 починали след натравяне с алкохол в Русия
Обновена

18 починали след натравяне с алкохол в Русия

Общо 33 души са се натровили

Пенсионерка от Челябинск в Урал каза пред местен уебсайт, че се е отказала от цвекло, което е твърде скъпо за пенсията ѝ от 10 000 рубли (120 евро).

Семейства, за които посещението при зъболекар е немислимо.

Владимир Путин дори трябваше да удари публично с юмрук по масата, за да "поиска" намаляване на цената на макароните ...

След 20 години управление на Владимир Путин в Русия изплува потресаваща и парадоксална истина: страната никога не е била толкова богата, а нейните жители стават все по-бедни с всяка измината година... В наши дни 62% от руснаците имат доходи, които са достатъчни само за храна и облекло.

Богата Русия, бедни руснаци. Такъв парадокс не е нов, ако вземем предвид пропастта между великолепието на царския двор и ужасната бедност на крепостните. Режимът на Владимир Путин обаче, преди да започне да подпалва пламъците на национализма и милитаризма, разчиташе на обещанието за просперитет. През 2008 г., Путин като премиер прогнозира, че през 2020 г. средната заплата ще достигне 2 700 долара.

Икономическите проблеми на Русия се дължат, че държавата продължава да разчита основно на износа на газ и петрол.

Това е модел, който допринася малко за икономическия растеж и преди всичко не носи почти никакви доходи на населението.

През последните 10 години спечелиха тези, които изнасят руски суровини в чужбина.

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар

След историческия рекорд на цената на газа в Европа вчера

Доходите на държавните служители и военните също се повишиха, пенсиите обаче останаха на предишното си ниво, а положението на работещите в частния сектор се влоши.

С други думи, при липса на силна политическа воля, Русия остава страна на дълбокото неравенство.

Според проучване от 2020 г. на швейцарска банка "Креди Сюис", 1% от най-богатите руснаци притежават почти 60% от националното богатство, в сравнение с 22% във Франция.

Неравенството има и регионален характер: 72 от 85 региона зависят от държавните субсидии за своя бюджет. В тези региони учителите често получават по-малко от 200 евро на месец.

Консерватизмът на правителството обаче е достигнал безпрецедентно ниво и всяка реформа се възприема като неприемлив рисков фактор.