42-годишният Бохуслав Соботка, лидер на Социалдемократическата партия в Чехия, беше официално номиниран от чешкия президент Милош Земан за премиер. Соботка застава начело на правителството 83 дни, след като партията му спечели проведените през октомври парламентарни избори.

Кабинетът му ще получи доверие в парламента, ако 111 от депутатите в 200-членната долна камара, гласуват „за". В новото правителство ще има 17 министри. Те следва да бъдат утвърдени от Милош Земан до края на януари, след което новият кабинет ще може да започне работа.

„Поздравявам ви за вашата номинация на поста премиер", заяви президентът Земан. Соботка ще сформира скоро лявоцентристко правителство, включващо Социалдемократическата партия, Християндемократическата партия и движението АНО. Соботка подписа споразумение с тях на 6 януари.

След като се закле официално, новият министър-председател заяви, че ще се стреми към икономически растеж и повишаване на жизненото равнище.

Бохуслав Соботка ще бъде единайсетият премиер на Чешката република и вторият най-млад министър-председател след Станислав Грос.