Бразилското правителство в сряда реши, че ще даде на бившия президент Жаир Болсонару срок от пет работни дни да върне на властите бижутата за милиони долари, които е получил от Саудитска Арабия през 2021 г. и изнесъл от страната, когато замина за САЩ, съобщи АП.

Всичките девет членове на правителствения надзорен орган гласуваха в подкрепа на изискването Болсонару да предаде бижутата на държавната банка Caixa Economica Federal в столицата Бразилия.

Петте дни започват да се броят веднага, след като адвокатите на Болсонару бъдат официално уведомени, което не се е случило според правителствения надзорен орган.

Друг комплект бижута от Саудитска Арабия, оценени на стойност няколко милиона долара и също изпратени на Болсонару, според един от неговите бивши министри, са били конфискувани от митниците на международното летище в Сао Пауло.

Припомняме, че Болсонару, който все още е в Съединените щати, откакто напусна поста си през януари, е обект на предварителни полицейски разследвания у дома, откакто бразилските медии започнаха да съобщават за бижутата по-рано този месец.

Федералната сметна палата, надзорен орган на законодателната власт, който наблюдава действията на изпълнителната власт на Бразилия, също постанови, че Болсонару трябва да предаде някои оръжия, които е получил от Обединените арабски емирства, на президентската колекция.

Разследват Болсонару за изнасяне на подаръци за над 3 млн. долара

Разследват Болсонару за изнасяне на подаръци за над 3 млн. долара

Според властите в Бразилия, президентът дължи предаването им на държавата след края на мандата си

Болсонару не е декларирал двата комплекта бижута пред данъчните власти. Правни експерти казват, че той може да бъде съден по случая.

Не е ясно дали диамантите са подарък от саудитските власти, или не.

Адвокатът на Болсонару, Фредерик Васеф, каза в изявление на 7 март, че бившият президент е получил лични подаръци и отрече да има каквото и да е нарушение.

Правителственият наблюдател отхвърли този аргумент в решението си от сряда. В него се казва, че бижутата трябва да бъдат върнати поради "високата стойност на стоките, които не трябва да бъдат включени в частна колекция".

Пазителят реши по-рано този месец, че ще проверява всеки подарък, получен от бивши бразилски президенти в края на техните мандати. Той също така ще одитира колекцията, получена от Болсонаро, откакто той встъпи в длъжност през 2019 г.

Болсонару потвърди, че се връща в Бразилия

Болсонару потвърди, че се връща в Бразилия

Въпреки че го очакват 4 разследвания срещу него

Самият Болсонару по-рано отсече, че е жертва на политическо преследване за бижута, които не е искал да получава.