"Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори". Това заяви премиерът Бойко Борисов на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС.

През последните години България значително е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др.

Започна 12-ата среща на АСЕМ, България е представена от премиера Борисов

Започна 12-ата среща на АСЕМ, България е представена от премиера Борисов

Борисов ще говори за Западните Балкани…

Премиерът припомни, че само през първата половина на 2018 година България бе домакин на две министерски срещи на АСЕМ - на културата и на финансите.

На междурегионалния форум българският премиер изтъкна, че България работи активно за засилване на свързаността на Балканите. "Приетата на срещата на върха ЕС-Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността - транспортна, енергийна, цифрова, икономическа и между хората", допълни българският министър-председател.

Припомняме, форумът "Азия-Европа" (AСEM) е междурегионален форум за двустранни и многостранни връзки между Азия и Европа. Целта е сближаване на двата региона, спомагане за оформянето на координирана стратегия за развитие и постигането на по-балансиран политически и икономически ред.

Форумът е официално създаден през 1996 г. на първата среща в Банкок, Тайланд. Дейността на АСЕМ се състои в неформални разговори лице в лице, равнопоставеност между членовете и регулярни срещи с различна честота между държавни глави, външни министри или старши официални лица с различни рангове и от различни сфери.[

Членове на АСЕМ са 27-те държави-членки на Европейския съюз, Европейската комисия, други две европейски страни, Секретариатът на АСЕАН и още 20 азиатски държави. Диалогът между членовете се основава на взаимно уважение и равнопоставеност и е фокусиран върху политически, икономически и социо-културни въпроси.