Тази среща е оперативна, България е свършила много работа, получих лични поздравления от Макрон, Конте и Ципрас за така построената тема Миграция и че може да се реши, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

Той допълни, че трябва да се продължи с няколко неща, като първо, да продължи финансирането на държавите за опазване на външните граници на ЕС.

Второ, изнесени центрове извън Европа - с гъвкави двустранни споразумения да се връщат мигрантите не в държави от ЕС, а в държавите на произход.

Той коментира, че е говорил същото като Конте, но през 2015 година, даже е започнал по същия начин.

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

Борисов добави, че са необходими и гъвкави споразумения извън ЕС и да се използват добри исторически връзки с държави от Африка. Много държави са подкрепили Борисов и за споразумението с Турция. Той е защитил Западните Балкани, Европа и Европейския съюз.

Борисов коментира, че е категорично против връщането на мигранти, преминали през България, обратно в страната ни. Такава мярка може да се иска само когато всички външни граници на ЕС са надеждно затворени и пазени.

Във връзка с критиките и опозицията, премиерът коментира, че няма такъв мигрантски натиск и не е добре да се плашат така хората.

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Лидерите на ЕС опитват да преодолеят разделението по мигрантската криза, превърнала се в политическа