Бразилското правителство е против здравните паспорти, но подкрепя ваксинацията срещу Covid-19. Това заяви бразилският президент Жаир Болсонару, който говори първи от световните лидери пред Общото събрание на ООН във вторник, цитиран от АФП.

"Ние подкрепяме усилията за ваксинация, каза Болсонаро, остро критикуван в страната си за справянето му с пандемията в Бразилия, където коронавирусът уби повече от 590 000 души. Въпреки това, моята администрация не е подкрепила ваксина или здравен паспорт или друго задължение, свързано с ваксината", каза той в Ню Йорк.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

Болсонару заяви, че ще бъде последният бразилец, който ще се ваксинира, но настоя пред делегатите, че програмата за ваксинация в страната му напредва бързо. Той съобщи, че правителството му вече е поставило повече от 260 милиона дози ваксини. Повече от 140 милиона бразилци, или почти 90 процента от възрастното население, вече са получили поне една доза. 80 процента от населението е напълно ваксинирано. "До ноември тази година всички граждани, пожелали да бъдат ваксинирани в Бразилия, ще имат тази възможност", каза той.

Припомняме, че строгите мерки в САЩ засегнаха и Болсонару. Лидерите са длъжни да представят доказателства за имунизация за Общото събрание, но правилата за посещение на заведения важат и за тях.

Болсонару: Коронавирусът може да е биологично оръжие

Болсонару: Коронавирусът може да е биологично оръжие

След като Сенатът започна разследване срещу него