Британският премиер Тереза Мей се изказа пред британския парламент, малко след като посланикът на Великобритания в Европейския съюз предаде писмото на страната, подписано от Мей, на Брюксел в лицето на Доналд Туск, с което уведомява, че британските власти са задействали чл. 50 от Лисабонския договор.

Тереза Мей настоя Великобритания да "остане заедно" след задействането на Брекзит. По думите ѝ, не може да има "връщане назад" от Брекзит.

"В съответствие с желанията на хората, Обединеното кралство напуска Европейския съюз. Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад", изтъкна британският премиер пред депутатите.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

Според Мей излизането от ЕС предоставяло на Обединеното кралство уникална възможност и това бил шансът на това поколение да изгради по-добро бъдеще.

Тя иска Великобритания да излезе от Брекзит "по-силна, по-справедлива, по-отворена откогато и да било преди". Тя иска също така страната да бъде магнит за таланти и истински глобална.

Тереза Мей изтъкна, че иска "ново, специално и дълбоко партньорство с ЕС".

По думите ѝ, тя иска Обединеното кралство да бъде страна, която се простира отвъд границите на Европа.

Старт на преговорите за Брекзит в средата на май

Старт на преговорите за Брекзит в средата на май

Вече ни липсвате, каза още Туск.

"Вероятно сега повече от всякога светът се нуждае от либералните, демократични ценности на Европа - ценности, които Великобритания споделя", подчерта британският премиер, което предизвика подигравки и присмех сред част от британските депутати, най-вероятно от опозицията, чудейки се как съвместява тези призиви с Брекзит и подкрепата си за американския президент Доналд Тръмп.

Според Мей излизането от ЕС означава, че сега законите ще се коват във Великобритания.

Тя потвърди, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат непосредствен приоритет. Мей каза, че иска не само да защити правата на работниците, но и да ги засилва.

По думите ѝ, европейските лидери са заявили, че Великобритания не може да си подбира условията на напускането и да остане в единния пазар без да приема свободното придвижване на хора. "Ние уважаваме това", посочи Мей.

Тя отбеляза, че иска да продължи да търгува с Европейския съюз.

"Във все по-нестабилен свят, ние трябва да имаме "възможно най-близкото сътрудничество в сферата на сигурността, за да осигурим сигурността на нашите народи", посочи тя.