Бащата на починалия ЛитвиненкоБританската група за извънредни ситуации Кобра бе свикана на заседание по повод смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко, който почина в четвъртък през нощта в лондонска болница, съобщава АП.

Заседанието бе свикано малко преди официално да бъде обявено, че смъртта на Литвиненко е била причинена от радиоактивно отравяне.

От агенцията уточняват, че по принцип Кобра се занимава с въпроси, свързани с борбата с тероризма. Днешното  заседание е било председателствано от британския министър на вътрешните работи Джон Райд .

В същото време представители на Скотланд Ярд продължават да разследват смъртта на дисидента, който бе отровен с радиоактивно вещество.

Версии
Руски е произходът на полония, отровил Литвиненко. Дори да е така според експерти - това не би могло да бъде доказано.

Причината за смъртта на бившия агент на КГБ, който в яростните си критики, отправяни към руския президент го „наричаше варварин и безскрупулен тип" е сърдечна недостатъчност.

Припомняме, че Путин определи смъртта като трагедия, като в същото време обвини тези, които го сочат за отговорен за смъртта на Литвиненко, в политическа провокация.

По последни данни на британската служба за защита на здравето в урината на починалия са открити следи от полоний 210, като според лекари приетото количество е било голямо. От службата посочват, че отравянето е "безпрецедентен случай".