Британската полиция е шокирана от последните безредици и насилие, пренесло се от Лондон в Манчестър.

Градът преживя снощи най-тежките безредици от 30 години насам, посочи заместник-началникът на градската полиция Гари Шуън. Това беше безсмислено насилие и безсмислена престъпност в мащаб, какъвто никога не съм виждал през кариерата си, заяви той пред БиБиСи снощи.

През последните часове полицията на Манчестър бе изправена пред извънредно равнище на насилие от страна на групи криминални престъпници. Това не беше нищо повече от безсмислено насилие без абсолютно никакво зачитане на хората, техния живот или собственост, коментира още полицейският шеф.

По думите му престъпниците са атакували полицаи и служители от спешна помощ, които са се опитвали да вършат работата си - да пазят обществото и да възстановят реда.
Задържаните се над 1000.

Бяхме и шокирани от нивото на насилие тази вечер, то изненада всички ни, призна полицейският представител, но подчерта, че тези хора няма срещу какво да протестират.

Припомняме, вчера британският премиер Камерън свика извънредно заседание на комитата COBRA, след което по улиците на Лондон бяха пуснати 16 хиляди полицаи.

Насилието обаче от британската столица се пренесе в други градове, сред които Бирмингам и Манчестър, Нотингам, където е ударен полицейски участък от група от около 40 души.

Напрежението в Бирмингам също нарасна, след като тази нощ са загинали 3 души от азиатски произход, ударени от кола, докато се опитвали да предпазят съседите си от безредиците.

От полицията съобщиха, че са арестували мъж и са започнали да разследват причините за инцидента.

По непотвърдени данни двама от загиналите са братя. От службата за спешна помощ съобщиха, че две от жертвите са починали на мястото на инцидента, а третият е починал в болницата тази сутрин.

Инцидентът се е случил около 03:15 ч. Три коли на спешна помощ веднага са отишли на мястото. Когато медицинските лица са пристигнали, на мястото на инцидента е имало около 80 души.

Насилието в Бирмингам тази нощ се разпространи и в градовете Уест Бромич и Уулвърхямптън.