Русия премества вниманието си от Бахмут към друг град в Донбас - Авдеевка, който се намира южно от Бахмут, както и към секторите Кремена и Сватове (на север).

Това пише в тазсутрешната си сводка за войната в Украйна британското военно разузнаване.

При Авдеевка и линиите на Кремена и Сватове, съответно юг и север, руските военни се опитват да стабилизират фронтовата линия в тези райони. А според британското разузнаване това прилича на завръщане към отбранителния модел - след неубедителните опити за провеждане на настъпление от януари тази година.

Офанзивата в Бахмут на практика е спряла от повече от седмица и това вероятно е показателно най-вече за крайното изтощаване на руските сили, като за Москва ситуацията допълнително се изостря от напрежението между руското министерство на отбраната и ЧВК "Вагнер". Затова и руските сили се организират за отбрана.

И преди пет дни британските военни предупредиха, че ситуацията в Авдеевка много прилича на тази в Бахмут. Авдеевка бе в центъра на сблъсъците през 2014 г., а и остана фронтова линия през всичките тези 9 години на война между Украйна и Русия, като в момента самият град е до голяма степен разрушен.

ISW: Путин затъва в Украйна

ISW: Путин затъва в Украйна

Русия търси нови свежи сили

Британските военни не спестяват извода, че и Украйна също е понесла тежки загуби по време на отбраната на града, се казва в ежедневния доклад. Вчера главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний заяви, че ситуацията в направление Бахмут остава най-сложна, но "положението е стабилизирано" благодарение на "титаничните усилия" на украинските военни.

Украинският президент Володимир Зеленски също посети военните край Бахмут тази седмица, след обявеното решение на украинския генерален щаб да не изоставя отбраната на този град, въпреки предупрежденията на съюзниците, че той не представлява особена стратегическа ценност.

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Генерал Олександър Сирски отново бе на фронта