Руското командване пренасочва въздушно-десантни войски към Бахмут, които да заместят напускащите "Вагнер", което обаче ще направи руската отбрана като цяло по-малко гъвкава.

Това заявява в днешната си сводка за войната в Украйна британското военно разузнаване.

В нея се посочва, че руските въздушно-десантни войски са силно деградирали от "елитния" си статут преди инвазията. Въпреки това руските командири вероятно са се опитали да запазят някои от тях относително боеспособни като свободен резерв.

В момента Русия пренасочва части от 76-та и 106-та дивизия и още две бригади към Бахмут, като те имат задачата да удържат града след изтеглянето на наемниците на групата "Вагнер".

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин вчера обяви, че към 2 юни е изтеглил 99% от наемниците си от Бахмут. Ден по-рано той заяви, че неговата група "Вагнер" може да продължи да се бие в Украйна, ако хората му получат отделен участък от фронта и без да се налага да зависят от "клоуни", които командват части от руските въоръжени сили.

Британското разузнаване: Русия е пред дилема къде да разполага армията си

Британското разузнаване: Русия е пред дилема къде да разполага армията си

Дали да укрепи отбраната в граничните си региони, или да подсили линиите си в Украйна

Вчера докладът на Министерството на отбраната на Великобритания оцени ситуацията на руските военни командири като дилема дали да укрепят отбраната в граничните региони на Русия, или да подсилят своите линии в окупираните части на Украйна