Обемът на дезинформацията в интернет нараства толкова бързо, че фейк новините започват да изместват достоверната информация, заяви председателят на комисията по култура, медии и спорт към Камарата на общините в британския парламент - Деймиън Колинс, цитиран от Би Би Си.

По думите му, хората трудно различават фалшивите новини от истинските.

В доклад на комисията се посочва, че този проблем представлява сериозна заплаха за демокрацията. Авторите на документа апелират да се предприемат по-строги регулации в социалните мрежи.

По-рано британското правителство заяви, че ще въведе цифрова идентификация за политическата реклама. Това означава, че всички политически текстове в мрежата трябва да имат регистрирани автори, които да носят отговорност за тях.

В САЩ започна разследване срещу Cambridge Analytica

В САЩ започна разследване срещу Cambridge Analytica

Заради използването на данни за потребители на Фейсбук с политическа цел…

Докладът е подготвен във връзка със скандала с компанията "Cambridge Analytica", която беше замесена в скандал с лични данни на десетки милиони потребители на Фейсбук и незаконни методи за упражняване на влияние с цел да се манипулират президентските избори в САЩ и референдума за брекзит.

"Ако инструментите за такава намеса са толкова ефективни ,че могат да проникват в съзнанието на милиони хора по целия свят чрез натискане на бутон и ако те могат да бъдат използвани без да се разкрива източникът, значи сме изправени пред сериозна заплаха за демокрацията ни." - коментира Колинс.

Спонсорът на Брекзит Арън Банкс е имал 11 срещи с руския посланик

Спонсорът на Брекзит Арън Банкс е имал 11 срещи с руския посланик

Първоначално твърдеше, че са се виждали само веднъж…

В документа се отделя съществено място на уличения във връзки с Русия бизнесмен Арън Банкс, който инвестира 8.4 милиона лири в кампанията за отделяне на Великобритания от ЕС.

Посочва се, че той не е успял да докаже връзката на тези средства с активите му във Великобритания.

"Арън Банкс очевидно се опитва да скрие мащаба на връзките си Русия, включващи обсъждане на потенциални сделки за добив на злато и диаманти, а представителят му Анди Уигмор е известен със своята нечестност." - пояснява Колинс.

В доклада се отбелязва, че хората по-често научават новините не от традиционните медии, а от социалните мрежи. Те са склонни да вярват на дезинформацията, защото имат доверие в своите приятели и роднини, които я разпространяват.

Фалшивите новини могат да бъдат в най-различни форми - от сатира и пародия до фалшиви снимки и откровена пропаганда, подчертават авторите на документа.

Основната им препоръка е да се промени изборното законодателство съобразно с новите реалности.