Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на САЩ по делото на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж са незадоволителни и той ще получи право на пълно изслушване по обжалването, предава "Ройтерс".

През март Върховният съд даде временно разрешение на 52-годишния Асандж да обжалва на три основания. Но това даде възможност на САЩ да предоставят задоволителни гаранции, че няма да поискат смъртно наказание и ще му позволят да се позовава на правото и защитата на свобода на словото, дадено от Първата поправка, в процеса.

В кратко решение двама висши съдии заявиха, че изявленията на САЩ не са достатъчни и казаха, че ще позволят обжалването да продължи.

Основаната от Асандж WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската военна служба - заедно с множество дипломатически телеграми.

WikiLeaks - цел на американските "кибервойници"?

WikiLeaks - цел на американските "кибервойници"?

Властите в САЩ все още умуват дали да не насочат атаките си срещу създателя

През април 2010 г. Wikileaks публикува секретно видео, показващо атака с хеликоптер на САЩ през 2007 г., която уби десетина души в иракската столица Багдад, включително двама служители на Ройтерс.

Американските власти искат да изправят Асандж пред съд по 18 обвинения, почти всички по Закона за шпионажа, заявявайки, че действията му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и застрашили живота на агенти.

Многобройните му глобални поддръжници наричат ​​съдебното преследване пародия и посегателство срещу журналистиката и свободата на словото. Призивите за прекратяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския премиер Антъни Албанезе, заедно с други политически лидери.

Асандж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. по шведска заповед по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен експерт прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност "Белмарш", след като намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години.

Президентът Джо Байдън каза през април, че обмисля искане от Австралия да се откаже от продължилия десетилетие натиск на САЩ за преследване на основателя на Wikileaks.

Байдън обмисля иск на Австралия да спре преследването на основателя на Wikileaks

Байдън обмисля иск на Австралия да спре преследването на основателя на Wikileaks

Асандж е изправен пред 17 обвинения в шпионаж заради публикуването на набор от секретни американски документи