Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пристига в Украйна в петък, за да обяви отпускането на милиони лири допълнителна помощ за Киев в навечерието на зимата, съобщи британското външно министерство.

Очаква се Лондон да отпусне 3 млн. лири стерлинги за възстановяване на жизненоважната инфраструктура на Украйна и още 5 млн. лири стерлинги за инициативата за доставка на зърно в страни, застрашени от глад.

Великобритания изпраща хеликоптери на Украйна

Великобритания изпраща хеликоптери на Украйна

Страната остава вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ

"Великобритания стои рамо до рамо с Украйна", заяви Клевърли в изявление. - "С очите си видях как усилията на Великобритания помагат на смелите граждани на Украйна да се борят и да възстановят страната си. Нашата подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се възстанови тази прекрасна страна", посочи британският топ дипломат.

По време на пътуването ръководителят на външното министерство ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и с външния министър Дмитро Кулеба.

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон
Обновена

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон

Загубата на града щяла да посее съмнение сред руската общественост за смисъла на войната

Клевърли пътува до Киев малко след посещението на британския министър-председател Риши Сунак в Украйна. По време на пътуването той обеща да продължи подкрепата за Киев, която неговите предшественици на поста са оказвали от началото на войната.