В ежедневния си доклад британското разузнаване обръща внимание на експлозиите в руски военновъздушни бази край Рязан и в Саратовска област на 5 декември, при които според открити източници са загинали трима души и са били повредени два стратегически бомбардировача Ту-95, съобщава Руската служба на Би Би Си.

От британското разузнаване отбелязват, че причините за експлозиите все още не са установени. Но ако Русия смята, че това са умишлени саботажни действия, те могат да се считат за един от най-стратегически значимите провали в защитата на военни съоръжения от началото на войната в Украйна.

Факт е, че засегнатите бази се намират в дълбините на руска територия: авиобаза "Енгелс-2" в Саратовска област се намира на 600 км от териториите, контролирани от Украйна.

"Енгелс-2" е основната оперативна база на руската далекобойна авиация в западната част на страната, там са базирани 30 бомбардировача. Тези самолети са част от руския ядрен щит и вече са били използвани за атака срещу Украйна с неядрени крилати ракети.

В отговор руската армия ще разпръсне бомбардировачите в резервни бази, смята британското разузнаване, а ръководството на армията вероятно ще положи всички усилия да открие и накаже офицерите, които са отговорни за случилото се.

Има предположения, че Киев е разработил атакуващ дрон с обсег от 1000 км. В края на миналия месец украински войник каза, че тези оръжия вече са били използвани срещу руските военни. Ако това е вярно, това означава, че по-голямата част от европейската част на Русия вече е в обсега на украинската армия. Това означава, че предимството, на което Москва се радваше досега - безопасното изстрелване на крилати ракети от дълбините на Русия, е застрашено.

Британският вестник Guardian казва, че Киев не винаги казва на съюзниците си на Запад за планове за рисковани военни операции, които без съмнение включват атаки дълбоко в руска територия. Западни служители смятат, че украинците умишлено не правят това, тъй като Западът може да се опита да разубеди Киев и да го възпре.

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

Заключението е на експерти