В ежедневния сутрешен доклад за ситуацията по фронтовете на Украйна британското разузнаване предупреждава за възможна нова вълна от руски атаки с ирански дронове, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Има съобщения, че за първи път от три седмици са възобновени атаките с дронове-камикадзе, предоставени на Русия от Иран.

На 6-7 декември украинските власти съобщиха, че Запорожка и Днепропетровска области са били атакувани с дронове. По данни на Генералния щаб на Украйна са свалени 17 безпилотни летателни апарати (БПЛА), включително 14 "Шахед-136".

За последен път имаше съобщения за атаки с дронове на украинска територия на 17 ноември.

Информацията за възобновяването на дейността на дронове все още не е проверена, но ако се окаже вярна, тогава заключението вероятно може да бъде следното: Русия е изчерпала предишните си запаси от ирански дронове и сега е получила попълнение, което означава, че можем да очакваме нова вълна от руски атаки с помощта на БПЛА, предупреждава британското разузнаване.

УНИАН припомни мнението на Евгений Силкин, говорител на командването за стратегически комуникации на ВСУ, че иранските дронове камикадзе са изработени от пластмаса и други материали, които не са устойчиви на замръзване. Затова и руската армия е спряла използването им срещу Украйна. "Не изчерпването на запасите им, а защото тези безпилотни летателни апарати не издържат на студа", обяснява Силкин паузата в руските атаки.

Украинското разузнаване обаче вече предупреди, че Русия и Иран са се договорили да произвеждат безпилотните самолети в Русия, което може и да означава частична модификация, която да е пригодена за използване през зимата.

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Това е първо признание, че Москва атакува целенасочено инфраструктурни обекти