Ежедневният доклад на британското военно разузнаване за ситуацията на фронта в Украйна акцентира върху прегрупиране на руските сили и усилване на позициите им в Южна Украйна заради продължаващото контранастъпление на украинските войски в Херсонска област и засилената активност на украинските партизани в Южна Украйна, предава Руската служба на Би Би Си.

Миналата седмица приоритетът на Русия вероятно беше да прегрупира частите си, за да укрепи позициите си в Южна Украйна.

Украинските сили продължават усилията си да прекъснат руските наземни комуникационни линии, които подкрепят руските сили на десния бряг на река Днепър. Украинските сили удариха отново моста на язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) в Каховка на 13 август, което според съобщенията направи моста неизползваем за тежкотоварни превозни средства, съобщи американският Институт за изследване на войната (ISW)

Южното оперативно командване на Украйна съобщи на 10 август, че мостът на язовирната стена на ВЕЦ Каховка е негоден за използване, макар че едва на 12 август при втора атака това се случи.

Мостът Каховка беше единственият пътен мост, който руските сили можеха да използват след успешните усилия на украинските сили да извадят от експлоатация Антоновския пътен мост. Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че руските сили сега нямат мостове, които да могат да се използват за прекарване на тежко оборудване или доставки над река Днепър в Херсонска област и трябва да разчитат главно на понтонния ферибот, който са установили близо до автомобилния Антоновски мост.

В Донбас обаче подкрепяните от Русия сили (предимно милицията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) продължават да правят опити за нападение северно от Донецк.

Особено ожесточени боеве се водят за село Пески, недалеч от летището в Донецк. Боевете за територията на селото вероятно ще продължат. Пески остава на фронтовата линия на разграничаване в Донбас от 2014 г и представлява важен упорен пункт на украинската армия. Руската атака вероятно е насочена към превземането на магистрала M04 - основният подход към Донецк от запад. Русия вчера съобщи, че е превзела селото, но засега тази информация не е потвърдена от украинската страна.

На 13 август вечерта "три ракети от реактивната система за залпов стрелба "Ураган" са поразили пристанищната инфраструктура в град Николаев. Без човешки загуби", съобщиха от Оперативно командване "Юг" на украинската армия.

По-рано ръководителят на Министерството на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков заяви, че ако условията на "зърнената сделка" бъдат изпълнени, властите ще преминат към консултации за възобновяване на работата на пристанище Николаев. Според него пристанището не е включено в първия етап на сделката, тъй като там се водят активни бойни действия.

В съобщението на ОК "Юг" се казва още, че час след удара по пристанищната инфраструктура на Николаев "шест ракети от реактивната система за залпов огън "Смерч" са поразили жилищни райони и промишлени съоръжения на града". Те отбелязаха, че един човек е ранен и няколко сгради са пострадали.

Зеленски: Нови санкции срещу Русия трябва да блокират ядрения й сектор

Зеленски: Нови санкции срещу Русия трябва да блокират ядрения й сектор

Такава заплаха не е имало и в пиковите моменти на Студената война