Почти три четвърти от хората в графство Йоркшир се противопоставят на отварянето на британския пазар на труда за работници от Румъния и България. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от YouGov, цитирано от Yorkshire Post.

74% от анкетираните британци от най-голямата британска провинция отхвърлят премахването на ограниченията върху трудовия пазар от януари следващата година, като местният медиен магнат Пол Сайкс използва резултатите от изследването като повод да обяви планове, да финансира предизборната кампания на Британската партия на независимостта за изборите за Европейски парламент през май догодина.

Само 15% от 1013 анкетирани в Йоркшир подкрепят промяната на режима за работа във Великобритания на граждани от България и Румъния. 11% от хората са отговорили, че нямат позиция по въпроса.

Пол Сайкс коментира, че разглежда евроизборите като последен шанс Великобритания да скъса с Брюксел и е готов да похарчи големи суми, за да подкрепи партията на Найджъл Фарадж, която вече е фаворит да спечели най-много гласове на изборите през май 2014-та. Британската партия на независимостта печели електорат, разпространявайки страхове, че чужденците ще отнемат работните места на местните. Партията също е известна с кресливата си реторика срещу така конституирания Европейски съюз.

Не можеш да наричаш себе си независима страна, ако се откажеш от целия контрол върху своите граници. Ала ние тъкмо това направихме, съгласявайки се на все по-тесен съюз с и в Европа, на свободното движение през границите на 500 млн. граждани на ЕС и подписвайки договор след договор, предавайки нашите демократични права за самоуправление. Нямам нищо против хората от Румъния и България. Но имайки предвид 4-те милиона имигранти, които сме поели от 1997 г. насам, и имайки предвид перспективата, че приключването на преходния период, в който имахме възможност да контролираме гражданите от двете най-бедни страни на Стария континент, ще предизвика нова вълна на масова имиграция, напук на общественото мнение, ние трябва да теглим чертата някъде”, коментира Сайкс.

По инициатива на крупния местен бизнесмен в днешния брой на Yorkshire Post е публикувано съобщение, което призовава премиера Дейвид Камерът да се вслуша в общественото мнение и да предприеме действия по възпирането на потенциалния приток на голям брой имигранти. В същото съобщение е публикувана петиция, призоваваща правителството да спре либерализирането на местния трудов пазар. Специално за целта е създаден и сайт, който има за цел да мобилизира общественото мнение да подкрепи кампанията.

Говорителят на „Даунинг стрийт” 10 отговори следното на всичко това: „Министър-председателят даде да се разбере, че иска да преразгледа отношенията на Великобритания с Европейския съюз и след това да постави темата на референдум.”