Европейската комисия заплаши да предприеме съдебни действия срещу Унгария за законодателството, което ограничава достъпа на младите хора до информация за проблемите на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), информира ДПА.

"Унгарският законопроект е срам", подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и допълни: "Инструктирах моите отговорни комисари да напишат писмо до унгарските власти, в което изразяват нашите правни опасения, преди законопроектът да влезе в сила."

По време на среща във Люксембург вчера 13 страни от ЕС призоваха Комисията да заведе дело срещу Унгария пред най-висшия съд на Общността заради мерките. България не беше сред тези страни. 

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

Според Унгария законът бил насочен само към педофили

Въпросното законодателство, одобрено от унгарския парламент миналата седмица, което все още не е закон, спира книгите или филмите, изобразяващи всякакви сексуални нрави, различни от хетеросексуалността, да бъдат достъпни за млади хора или деца.

То също така забранява реклами, които изобразяват хомосексуалните или транссексуалните хора като нормална част от обществото.

Унгарският външен министър Петер Сиярто вчера защити законодателните промени, аргументирайки се, че реформите се отнасят предимно до предотвратяване на сексуално насилие над деца и само гарантират, че образованието за сексуална ориентация на младите хора е въпрос, с който трябва да се занимават само техните родители.

Ала шефката на Европейската комисия не се съгласи.

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Правителството твърди, че се бори с педофилия, правозащитни групи обявиха дискриминация

"Този законопроект очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация", настоя Фон дер Лайен и допълни: "Ще използвам всички правомощия на комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани."

Разпоредбите са част от унгарски законодателен пакет, който се съсредоточава върху по-строги наказания за сексуално насилие над деца и младежи и създава "педофилски регистър".

Европейската комисия може да започне наказателни процедури срещу отделни страни, ако смята, че те нарушават законодателството на ЕС. Ако страна членка не отговори удовлетворително на Комисията в рамките на определен период от време, ЕК може да заведе дело срещу страната пред Съда на Европейския съюз.

Ако съдът установи, че страна от ЕС нарушава правилата на Общността, в крайна сметка може да наложи глоби.

Гледните точки на Брюксел и Будапеща често се сблъскват по множество въпроси, свързани главно с основните права и демократичните ценности.

Орбан настоява Германия да приеме решението на УЕФА за гей символите

Орбан настоява Германия да приеме решението на УЕФА за гей символите

"Днес държавата не само гарантира правата на хомосексуалистите, но активно ги защитава"