Европейският съюз днес организира среща с ръководители на фармацевтичната компания AstraZeneca, за да поиска разяснение, след като производителят на лекарства обяви, че няма да изпълни задълженията си за доставка на ваксини срещу COVID-19 към Общността, информират "Ройтерс" и "Франс прес".

"Искаме договорът ни да бъде изпълнен изцяло", настоя еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес и добави, че отговорите на компанията на "важни въпроси" относно забавянето на договорените доставки на ваксини "не бяха задоволителни".

"Този нов график не е приемлив за Европейския съюз", подчерта тя. Следваща среща беше планирана за по-късно днес.

Конте: Pfizer и AstraZeneca нарушиха договорите за доставка на ваксини

Конте: Pfizer и AstraZeneca нарушиха договорите за доставка на ваксини

Италия ще използва "всички налични правни инструменти"

Официални лица от ЕС претендират за договорното право на достъп до отчетите на компанията, за да се проверят номерата за производство и доставка. Уточнява се, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла с шефа на AstraZeneca Паскал Сорио преди срещата днес, за да му напомни за ангажиментите на компанията му.

Говорител на компанията заяви, че Сорио е уверил Фон дер Лайен, че AstraZeneca прави всичко възможно, за да достави ваксината.

Миналия август ЕС направи предварителни плащания в размер на 336 млн. евро  на британско-шведската фармацевтична компания - първата сделка за ваксина срещу COVID-19 на Общността, за да разшири производството и да осигури 300 млн. дози от препарата, разработен от AstraZeneca и Оксфордския университет.

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

Поръчаните от Германия 56,5 млн. дози ще бъдат намалени значително

Официални представители на ЕС, разговаряли с "Ройтерс" през миналата седмица, казаха, Общността може да очаква намаляване с 61% на поръчката си, което означава, че може да получи само 31 млн. дози.

AstraZeneca отбеляза, "първоначалните обеми ще бъдат по-ниски от очакваните в началото заради намалените продукции в производствения обект в рамките нашата верига за доставки в ЕС". 

Съобщава се, че обектът е белгийска фабрика за вирусни вектори, управлявана от партньорската компания Novasep. Производството на вирусни вектори е сложно и отнема много време, тъй като стабилното, високодобивно производство на генетично модифицирани клетки, използвани в процеса на производство на ваксината, изисква овладяване на голям брой променливи.

И все пак, това не е оправдание за закъсненията, настоя германският евродепутат Петер Лизе от управляващия германски Християндемократически съюз (ХДС): "Неубедителното оправдание, че има затруднения във веригата за доставки на ЕС, но не и другаде, не издържа критика, тъй като, разбира се, не е проблем да се достави ваксината от Обединеното кралство до континента."

Представител на ЕС, близък до срещата днес, заяви, че Общността няма големи очаквания. ЕС повдигна въпроса за финансови санкции в светлината на мащаба на недостига, въпреки че официалният представител заяви: "Все още не сме там."

AstraZeneca поиска от ЕС да одобри ваксината й

AstraZeneca поиска от ЕС да одобри ваксината й

AstraZeneca подаде документи в Европейската агенция по лекарствата