Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън е обект на необичайна поредица от атаки от някои от най-високопоставените фигури в ЕС, един от които определи перспективата той да стане премиер на Великобритания като „ужасен сценарий”, пише „Гардиън”.   

Мартин Селмайер, който е началник на канцеларията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, сложи в един "кюп" Джонсън заедно с Марин льо Пен и кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп в провокативна публикация в социалната мрежа „Туитър”.

Съобщението, в което Селмайер казва „струва си борбата с популизма”, вече предизвика остра реакция сред агитиращите за излизането от ЕС във Великобритания.

Говорителят на кампанията за напускането Робърт Оксли коментира относно написаното от брюкселския чиновник следното: „Неизбран бюрократ, работещ за неизбран бюрократ, говори.” Имаше спекулации, че акцията на Селмайер може да е била координирана, след като тя беше предприета веднага след критики от страна на Юнкер.

Председателят на Европейската комисия обвини Джонсън в обрисуване на нереална картина на ЕС пред британската общественост и подчерта, че той трябва да се върне в Брюксел, където Джонсън преди е работил като журналист, за да види дали неговите твърдения отговарят на реалността.  

Юнкер също така намекнал, че ако най-изявеният агитатор за напускането на ЕС във Великобритания стане министър-председател, тогава обсъжданията му с европейските партньори могат да бъдат обтегнати.  

На срещата на върха на Г-7 в Япония, отговаряйки на въпрос на пресконференция относно решението на Джонсън да сравни целите на ЕС с тези на Адолф Хитлер, Юнкер заявил: „Чета във вестниците, че Борис Джонсън е прекарал част от живота си в Брюксел. Време е той да се върне в Брюксел, за да провери на място дали всичко, което говори на британския народ, е в съответствие с действителността. Аз не мисля, че е така, така че той ще е добре дошъл в Брюксел по всяко време.”

Запитан дали европейските институции биха били в състояние да работят с Джонсън, ако заживее на „Даунинг стрийт” №10 (резиденцията на британските премиери в Лондон, б. р.), Юнкер отговорил: „Атмосферата на разговорите би била по-добра, ако Великобритания остане в Европейския съюз”.

Междувременно Борис Джонсън отговори на коментарите на Юнкер.

Опасявам се, че това, което казвам на британския народ, е в съответствие с действителността. Ако гласуваме да останем ... тогава те ще продължат с мерките, които ще ни отведат още повече към европейска супердържава... Цялото упражнение в Брюксел сега е насочено да бъде подкрепено еврото”, коментирал екскметът на Лондон пред Sky News.

„Те ще се опитат да създадат фискален съюз, политически съюз. Германия, която е действителният касиер на цялото това начинание, ще иска да настоява, че е налице икономическо управление на Европа, което от моя гледна точка – това вече е дълбоко недемократично, но те ще се стремят към създаването на съединени европейски щати, в които Великобритания неизбежно ще бъде „прецакана” от използването на механизма на единния пазар. А аз се страхувам, че няма да сме в състояние да се измъкнем от задължението да плащаме за цялото това упражнение”.