Ръководителят на комисията по отбрана на германския парламент - Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман потвърди, че Съединените щати ще одобрят предаването на германски танкове Леопард-2 на въоръжените сили на Украйна, цитира думите й Руската служба на Би Би Си.

Прехвърлянето на тежки оръжия в Украйна, включително танкове и бойни самолети, е горещо обсъждан въпрос сред западните съюзници. Украинските власти, както и редица държави, главно в Източна Европа, настояват, че без подобни нападателни системи освобождаването на окупираните територии ще бъде изключително проблематично и ще струва много човешки животи.

Редица западноевропейски страни и на първо място САЩ реагират без ентусиазъм на тези призиви, изразявайки опасения, че решителните успехи на Украйна на бойното поле ще предизвикат ескалация на конфликта.

Досега Съединените щати не са прехвърлили западни самолети, танкове или ракети с голям обсег на Украйна и не са позволявали на съюзниците си от НАТО да направят това.

Преди ден германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, позовавайки се на свои източници, че САЩ са уведомили Германия за одобрението на доставката на германски танкове "Леопард-2" за Украйна, ако германската страна вземе такова решение.

"Това беше потвърдено и по време на посещението ми във Вашингтон по време на моите дискусии в Държавния департамент, Конгреса и Сената. Нашите партньори очакват Германия да изпълни задълженията си", написа Щрак-Цимерман в "Туитър", коментирайки съобщението на изданието.

"Не трябва да изоставяме Украйна. Вие имате нужда от танкове", добави тя.

На свой ред прессекретарят на Съвета за национална сигурност на САЩ Андриена Уотсън заяви, че Вашингтон оставя на Германия правото самостоятелно да решава какво оръжие Берлин иска да достави на украинската армия.

"Оставяме го на германците и не сме се обръщали с никакви искания към тях", каза Уотсън.

Нараства натискът върху Шолц да изпрати модерни танкове в Украйна

Нараства натискът върху Шолц да изпрати модерни танкове в Украйна

Той идва от опозицията и коалиционните партньори