Блеър-Буш-Аснар Понеделник – 17 март, ще “стане моментът на истината за целия свят”. По този начин президентът Джордж Буш започна изявлението си по време на пресконференцията, дадена от него, Тони Блеър и Хосе Мария Аснар след срещата им на Азорските острови.

Той не уточни, какво означава това – “ние решихме утре да бъде моментът на истината за целия свят”, разбра се само, че понеделник е последния ден за гласуване на нова резолюция от Съвета за сигурност.

БушАко не бъде приета резолюцията дипломатическите възможности за Ирак свършват, се разбра от казаното от Буш. Утре е денят, в който ще разберем, дали дипломацията може да проработи, подчерта US-президентът.

Той добави, че ще се работи за смяна на властта и създаване на временно правителство, "за построяването на свободен Ирак".

АснарReuters уточнява, че в понеделник – 17 март, изтича даденият на Ирак срок за разоръжаване и по всяка вероятност САЩ, Великобритания и Испания ще представят за приемане в Съвета за сигурност ултимативна втора резолюция за Ирак.

Режимът в Багдад не се е разоръжил, но ще се разоръжи или ще бъде направено това със сила, подчерта Буш.

Джордж Буш заяви още, че ако бъде използвана сила в Ирак, след отстраняването на Садам, ООН задължително трябвада вземе участие в устройството на Ирак.

Блеър От своя страна британският премиер Блеър подчерта, че сега е необходим ясен ултиматум за Садам от страна на международната общност. Тони Блеър заяви, че ще бъде направен опит за последен кръг преговори за Ирак, но "развръзката на кризата вече е близо". Той уточни, че в случай иракските природни ресурси ще бъдат използвани за благото на иракския народ.



Отговорът на Садам Хюсеин (на среща с офицери в Багдад): <<<<Ако бъде извършено нападение над Ирак, ще разпространим войната над целия свят.....Кой е назначил САЩ за съдия на целия свят......Който казва, че дадена страна притежава оръжия с определен радиус на действие и е длъжна да го унищожи.....В същото време САЩ позволяват на злодеите от ционисткиге организации (Израел) да произвеждат оръжие от всякакъв вид.>>>>



По-рано днес - хрониката:
Буш, Аснар и Тони Блеър пристигнаха в авиобазата Лажеш на Азорските острови. Първи кацнаха самолетите на премиерите на Великобритания и Испания,час по-късно се приземи и Air Force I на президента на САЩ.

Официални испански източници обявиха, че втора резолюция за Ирак няма да бъде внасяна за гласуване в Съвета за сигурност, защото това е обречено на провал.

Малко преди започване на тристранната срещас изтече информация, цитирана от Reuters, че САЩ, Великобритания и Испания няма да взимат решение относно Ирак на азорската среща.

Дипломатически източник е обявил, че не се очаква обявяване на война, както и няма да има съвместно решение за съдбата на втора резолюция.

Блеър-Буш-Аснар Според източниците темата на срещата ще бъде необходимост от създаването на палестинска държава.

Припомняме, че в едно малко очаквано петъчно изявление на моравата пред Белия дом, Буш говори само и единствено за Израел и Палестина.



По-рано днес:
Броенето да началото на война срещу Ирак премина от дни в часове, съобщават британските медии. Всички очакват на американо-британо-испанската среща, която започва на Азорските острови, да бъде определен момента “Ч”, когато ще започнат масираните ракетно-бомбени удари по иракските обекти.

Ексклузив:
Колин Пауъл: Чужденците да напуснат Ирак, там настава опасно време
Дик Чейни, вицепрезидент на САЩ: В близките няколко дни на Джордж Буш му предстои да вземе трудно решение за Ирак.
Жак Ширак: Искам още 30 дни за инспекторите
Евакуация: Държави закриват посолствата си в Багдад
Садам въведе военно положение: Ирак е разделен на четири отбранителни окръга
Хосе-Мария Аснар: Не е нужна резолюция на ООН, за бъде законна войната срещу Ирак. Една втора резолюция би била политически желателна, но от гледна точка на легалността, тя не е нужна.
Ричард Армитидж, зам.държавен секретар на САЩ: Времето за търсене на дипломатически начини за решаване на кризата в Ирак изтече. Бяха използвани всички възможни методи за мирен изход. За Багдад прозорецът на дипломацията е затворен.

схема BBCСъвета за сигурност има не повече от 24 часа, за да подкрепи проекта за втора резолюция на САЩ, Великобритания и Испания, или да остане безмълвен свидетел на военните действия срещу Багдад.

Единодушно е мнението, че до мига, в който тежките бомбардировачи преминат над Ирак, остават между 72 до 96 часа. Очаква се след азорската среща на Садам да бъде поставен ултиматум или да напусне страната, или да бъде подложен на ”Шок и ужас”.

“Обзървър” пише също така, че в предстоящите 48 часа главният прокурор на Обединеното кралство лорд Голдсмит ще направи официално изявление за юридическите основания на военен удар срещу Ирак.