Буш Американският президент Джордж Буш заяви, че няма да бъде разубеден от масовите протести срещу евентуално нападение срещу Ирак, предаде Би Би Си.

Буш пренебрегна милионните антивоенни протести, като заяви, че неговата роля като лидер е да постави на първо място националната сигурност и да се изправи срещу Садам Хюсеин, съобщава АП.

Милионите протестиращи във всички столици по целия свят миналата седмица усложниха усилията на Белия дом да сплотят световната поддръжка около разоръжаването на иракския лидер, коментира би Би Си.

Не се съгласявам с тези, които имат съмнения, че Садам е опасност за мира, каза Буш. Аз имам задължения към американския народ да опазя тази страна и ще направя това, подчерта той.

Иначе американският президент посочи, че “Демокрацията е хубаво нещо”...”Приветствам правото на хората да изкажат това, в което вярват”. Обаче той подчерта, че нито мащабността на протестите, нито антивоенното послание ще го разколебаят.

Войната е моят последен избор, но да не предприема каквото и да било е много по-лошо от това, още повече, че и ме засяга.

В същото време Джордж Буш даде висока оценка на британския премиер Тони Блеър, наричайки го смел лидер.

В Лондон Блеър защити съюза си с Буш, като каза, че хората, които се опитват да разделят Европа и Америка играят опасна игра.

Американците съобщиха, че може би ще са готови да внесат втора резолюция за Ирак в Съвета за сигурност следващата или по-следващата седмица Следващите масови демонстрации в САЩ са организирани за 1 март във Вашингтон и Сан Франциско.