Георги Първанов Американският президент Джордж Буш обвини и верните на Садам Хюсеин, и международните терористи за последните кървави атаки в и около Багдад, предаде АП.

Основното, което се опитват да направят, е да накарат хората да избягат... Това е, което терористите правят, подчерта Буш на специална пресконференция в Белия дом.
Според него със самоубийствените атентати терористите целят хората да се уплашат от многобройните жертви.

Американският президент каза още, че Съединените щати са работили в тясно сътрудничество със Сирия и Иран, за да не могат международните терористи да влязат в Ирак.

Буш отрече да е изненадан от продължаващото високо ниво на насилие в следвоенната страна.

В Ирак е опасно, защото има някои, които вярват, че ние сме отстъпчиви, че волята на Съединените щати ще бъде пречупена от самоубийците, заяви той, като за пореден път подчерта: Светът е по-сигурен, защото Садам Хюсеин и талибаните вече ги няма... Възстановяването е трудно и свободата все още има своите врагове и в двете страни.

Джордж Буш направи това изказване в отговор на въпрос относно изнесена поверителна кореспонденция на военния министър Доналд Ръмсфелд със съветниците му, в която изразява загриженост за бавния напредък във войната срещу тероризма.

В отговор на критиките, че Белият дом не предоставя на американците цялата истина, Буш защити военната кампания в Ирак.

По думите му най-добрият начин да се отговори на терористичните атаки е да се преследват още по-ожесточено мишените и да се преследват повече иракчани, които да съдействат на американските и британските окупационни сили.