Американският президент Джордж Буш обеща помощ на Турция в борбата срещу Кюрдската работническа партия, информира RFI.

"ПКК е терористична организация. Те са враг на Турция, враг на Ирак и враг на Съединените щати", посочи Буш пред репортери след среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом.

Буш определи като "хипотетични" въпросите за евентуална американска реакция в отговор на турска военна операция в Ирак.

"Вече твърде много се спекулираше за това какво може и какво не може да стане. Нищо обаче не може да стане, преди да има добри разузнавателни данни", заяви той. От своя страна турският премиер Реджеп Таийп Ердоган изтъкна, че макар Турция да е взела решение за военна операция, тя не се намира на прага на война.

След края на разговорите Джордж Буш обеща засилване на военното сътрудничество между двете страни в борбата с кюрдските бунтовници от ПКК. Анкара и Вашингтон ще се опитат да работят заедно най-вече в сферата на разузнаването.

Предвидени са и контакти на висши военни от двете страни. Турският премиер Ердоган изглежда остана доволен от постигнатото. Крайно време беше, смятат турските власти. Последните няколко дни те не се поколебаха да покажат на света, че търпението им се е изчерпало и че окакват конкретни ангажименти от страна на Съединените Щати.

Именно поради тази причина Турция обяви, че си запазва правото за военна операция срещу бази на ПКК в Северен Ирак. Точно това Щатите се опитват да предотвратят, опасявайки се, че турската намеса ще десабилизира един от малкото региони в Ирак, пощаден засега от насилие