БушОчаква се в реч от борда на самолетоносача Ейбръхам Линкълн във военноморската база Сан Диего, Калифорния, президентът на САЩ Джордж Буш да обяви края на войната в Ирак твърди АП.

Според източници от Белия дом събитието е определено за 1 май. В речта, която все още се подготвя, президентът ще съобщи, че военната операция в Ирак е приключила, но ще предупреди американските войски, че все още има опасност да бъдат мишена на снайперистки атаки или на престрелки с въоръжени групи, лоялни на бившия режим на Саддам Хюсеин.

В президентската реч ще бъдат очертани и вижданията на Вашингтон за изграждане на свободен и демократичен Ирак.

Президентът на САЩ Джордж Буш не изключва възможността режимът на Саддам Хюсеин да е унищожил запасите от оръжия за масово поразяване, намеквайки, че американските войски може и да не открият забранени оръжия.

Говорителят на Белия дом Ари Флейшър, заяви че Вашингтон разполага с някои сведения, според които малко преди началото на военната операция режимът е ликвидирал поне част от химическите и биологичните оръжия.

Идната седмица в Ирак се очаква да пристигнат стотици американски експерти по дезактивиране и ликвидиране на оръжия за масово унищожение. Според предварителния план на Пентагона те ще останат там една година.

Главната база за складиране и ликвидиране на оръжието, което се очаква да бъде открито в Ирак, ще бъде създадена в бившето военно предприятие Ал-Мутана, разположено в пустинна местност северозападно от Багдад.