Американският президент Джордж Буш обяви по време на посещението си в Колумбия, че САЩ ще изпратят още 4 600 свои войници в Ирак, предаде АП. В Богота той призова Конгреса да подкрепи това предложение. Предвижда се новият контингент да подпомага дейността на 21 500 военнослужещи, които ще бъдат прехвърлени в Ирак, според новата стратегия за гарантиране на сигурността в страната.

През януари Джордж Буш обяви стратегията си за Ирак, според която допълнителни 21 500 войници ще бъдат изпратени в Багдад и неспокойната провинция Анбар. 17 000 от тях ще бъдат разположени в Багдад, а 4 000 морски пехотинци ще бъдат дислоцирани в провинция Анбар. До май в Багдад ще бъдат изпратени 5 допълнителни бригади в подкрепа на започналата офанзива на иракските и американските части срещу бунтовниците. Друга бригада пък ще замине за провинция Анбар. 132 000 наброява контингентът на САЩ в Ирак.

Ще бъдат разположени и противоракетни системи "Пейтриът" в Близкия изток, обяви през януари Буш. Освен това страната му ще задели допълнителни 1 млрд. долара в подкрепа на иракската икономика.